Chlebíček je český vynález a na své popularitě vůbec neztrácí
Zdroj: Klára Michalová
Chlebíček je český vynález a na své popularitě vůbec neztrácí
Zdroj:
Klára Michalová
Ačkoliv se gastronomie v České republice od sametové revoluce dramaticky proměnila, některá jídla z tradičních lahůdkářství přetrvala a dodnes si udržují svou popularitu. I po 35 letech od pádu komunismu se na pultech stále objevují klasiky, které si rádi dopřejeme při oslavách, setkáních s přáteli nebo jen jako rychlou svačinu během dne. Které retro pochoutky z lahůdkářství nás nikdy neomrzely?
1. Chlebíček – král českých oslav
Bez chlebíčků si nelze představit žádnou správnou oslavu. Ten nejtradičnější – s bramborovým salátem, šunkou, vejcem a kyselou okurkou – vznikl už ve 20. letech 20. století. Ačkoliv dnes existují různé moderní varianty, klasické chlebíčky stále vévodí lahůdkářským pultům.
A jak jste na tom vy? Dali byste si raději krabí, hermelínový nebo s rostbífem? Nebo jste tým sekané vajíčko?
Novinkou v lahůdkářstvích se stal trochu dekadentní chlebíček na řízku. Zkuste jej připravit podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Chlebíček na řízku – to nemůže chutnat špatně!
2. Vlašský a pochoutkový salát – nesmrtelné klasiky
Vlašský salát, kombinace brambor, uzeniny, kyselých okurek a majonézy, patří mezi stálice lahůdkářských pultů. Společně s jemnějším pochoutkovým salátem (bez brambor, zato s větším důrazem na uzeninu a zeleninu) tvoří dvojici, která dodnes chutná téměř všem generacím.
Na pultech lahůdkářství bývá ale mnohem širší výběr. Máte chuť na hanácký salát z červeného zelí nebo holandský salát s kostičkami polotvrdého sýra? Stálicí je také camping salát s měkkým salámem nebo pikantní feferonový salát se sýrem.
3. Smaženka – levná, ale skvělá pochoutka
Smaženka, tedy osmažený plátek chleba s vajíčkovou nebo bramborovou směsí, je jednoduchá, ale překvapivě chutná záležitost. Stačí potřít plnotučnou hořčicí a přidat kyselou okurku nebo kolečko cibule a retro občerstvení (nebo nejrychlejší večeře) je na světě.
4. Domácí sekaná v housce
Zatímco dnes frčí burgerové trendy, tradiční houska se sekanou zůstává nenahraditelná. Poctivá, voňavá sekaná s hořčicí a nakládanou okurkou je stálicí v každém dobrém lahůdkářství. Podobnou pochoutku najdete i u našich západních sousedů. Bavorská sekaná Leberkäse má jemnější strukturu a vyrábí se z více druhů masa, které se mele na úplně jemné pyré.
5. Aspiky a sulc – návrat v plné parádě
Aspikové dortíky s vejcem, šunkou a zeleninou nebo klasický sulc jsou sice kontroverzní pochoutky, ale jejich fanoušci na ně nedají dopustit. Navíc se aspiky v posledních letech znovu vrací na scénu, a to i v modernějších verzích.
6. Vejce v hlavní roli
Ruské vejce nepochází z Ruska, ale z pražského bufetu Koruna na Václavském náměstí. Tam tahle dobrota vznikla trochu z nouze, když bylo potřeba zpracovat suroviny, které se blížily zkáze. Nápad se ujal, a tak se tahle lahůdka připravuje dodnes (někdy dokonce i zalitá v aspiku). Vejce natvrdo, šunka, bramborový nebo vlašský salát poskládané v kelímku jsou vlastně takový chlebíček bez chleba. A když už jsme u těch vajec… Na pultech bufetů a lahůdkářství je bestsellerem i vajíčkový salát, který rádi připravujeme i doma (a to nejen po Velikonocích).
Připravte si výbornou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem
7. Sladká tečka
Do bufetů se kromě slaných pochutin chodilo i na něco sladkého. A absolutní hvězdou byl milkshake. Polotekutý dezert do skleničky z jahod, mléka a zmrzliny, a navrch kopec šlehačky… Na téhle lahůdce není nic retro, tohle je hvězda i dnešních dnů…
Proč je máme stále rádi?
Nostalgie hraje velkou roli. Jídla, na kterých jsme vyrůstali, nás vracejí do dětství a přinášejí pocit domácí pohody. Kromě toho jsou tyto lahůdky cenově dostupné, chutné a stále snadno dostupné v lahůdkářstvích, bufetech nebo pekárnách.
Ať už si dáte klasický chlebíček, vlašák s tukovým rohlíkem nebo poctivou smaženku, jedno je jisté – některé dobroty prostě nikdy nevyjdou z módy.
Zdroj: autorský text