Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí huspenina (sulc)
Suroviny (6 porcí)
- vepřové nožičky 8 ks
- černý pepř 10 kuliček
- nové koření 10 kuliček
- Tymián 1 lžička
- Bobkový list 4 ks
- mrkev 1 ks
- celer 1 bulva
- Petržel 1 ks
- Cibule 1 ks
- Ocet 100 ml
- Sůl
Postup
- Vepřové nožičky řádně očistěte, zbavte štětin a opláchněte je ve studené vodě. Poté je vložte do hrnce, přidejte pepř, nové koření, tymián a bobkový list a vše zalijte dostatečným množstvím vody. Vařte přiklopené pokličkou asi 2 hodiny. Maso by mělo změknout tak, aby šlo snadno vykostit jen pomocí prstů (vaření tedy může trvat i déle).
- Uvařené nožičky vyjměte, nechte zchladnout a pečlivě vykostěte. Maso i s kůžemi nakrájejte na větší kousky. Nemelte ani nemixujte!
- Vývar slijte přes síto zase do hrnce, osolte ho a povařte v něm očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu kromě cibule (trvá to asi 30 minut). Na posledních 5 minut přidejte najemno nakrájenou cibuli a ocet.
- Do vývaru k zelenině vmíchejte maso. Vše nalijte do pekáče nebo obdélníkové formy a nechte v chladu ztuhnout. Huspeninu nakrájejte na centimetrové plátky a podávejte s chlebem.
Prima tipy: Pokud chcete vaření urychlit, můžete použít papiňák. Vaření zkrátíte nejméně o polovinu, ale vývar nebude tak silný a dobrý jako při pomalém vaření.
Pokud nechcete koupené nožičky použít hned ten den, uchovejte je v hrnci zalité mírně slanou studenou vodou. Štětiny buď seřízněte ostrým nožem nebo žiletkou či je opalte nad plamenem plynového sporáku, nožicky omyjte studenou vodou a naložené ve slaném nálevu uložte do chladu.
Gurmet – Vaše škola vaření
Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!
V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).