Suroviny
- vepřové maso (libové) 500 g
- vepřové kůže 500 g
- celer 1/2 bulvy
- mrkev (větší) 1 ks
- petržel 1 ks
- cibule 1 ks
- sůl
- nové koření 6 kuliček
- celý pepř 6 kuliček
- bobkový list 2 ks
- mražený hrášek 80 g
- sterilovaná kukuřice (bez nálevu) 50 g
- ocet (podle chuti)
- vejce natvrdo 2 ks
- hladkolistá petržel (lístky na dozdobení)
Postup přípravy
- Maso a kůže očistěte. Kořenovou zeleninu oloupejte, cibuli očistěte a rozkrájejte na čtvrtky. V hrnci přiveďte k varu asi 2 litry vody. Osolte ji, přidejte koření, maso, kůže a připravenou zeleninu. Společně vařte asi 40 minut. Poté vyjměte uvařenou zeleninu a maso s kůžemi vařte dalších cca 50 minut, až bude maso měkké. Vyjměte ho a nechte vychladnout. Kůže vařte dalších asi 90 minut, až budou zcela jemné. Poté je vyndejte, nechte zchladnout a umelte.
- Vývar přeceďte do druhého hrnce a svařte na objem cca 800 ml. Odeberte asi 100 ml. Do zbylého vývaru nasypte hrášek a kukuřici a krátce povařte. Odstavte a do hrnce přidejte na malé kousky nakrájené maso, namleté kůže a nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu (jedno kolečko mrkve dejte stranou). Směs dochuťte octem a solí.
- Na dno kovové formy nebo mísy nalijte slabou vrstvu odebraného vývaru a nechte ztuhnout v chladničce. Na zatuhlou vrstvu rozložte do kruhu na třetiny nakrájená oloupaná vejce, do středu dejte kolečko mrkve a kolem vajec rozložte lístky petržele. Vše zalijte zbylým odloženým vývarem a nechte opět zatuhnout. Nakonec nalijte do formy zchladlou masovo-zeleninovou směs. Huspeninu nechte ztuhnout nejlépe do druhého dne v chladničce. Podávejte ji například s octovou zálivkou, cibulí a chlebem.
Vyzkoušejte také tradiční vepřový sulc podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tradiční sulc podle Karolíny Kamberské