Vlašák, vajíčko natvrdo, někdy doplněné aspikem, kousek kyselé okurky a pečená paprika navrch, to je kombinace, jež se stala neodmyslitelnou lahůdkou českých bufetů. Ruské vejce pochází z pražského Automatu Koruna a zrodilo se v 50. letech. Svůj původ získalo ne zcela lichotivým způsobem.
Ruské vejce a jeho česká historie. Údajně se zrodilo z odpadků v Automatu Koruna
Bufet Koruna na rohu Václavského náměstí fungoval ve stejnojmenném paláci od roku 1931. Zůstal v úspěšném provozu až do devadesátého druhého roku a údajně se v něm dveře nikdy nestihly ani zavřít. Automat, jak se bufetu přezdívalo, prý denně navštívilo kolem 18 tisíc lidí. Aby také ne, šlo o vyhlášené místo, jež nabízelo nespočet vytříbených lahůdek. Zastavit jste se zde mohli na bramborák, mléčný koktejl, slavné párky, skvělou polévku za hubičku, vepřenky, ale také na místní majstrštyk, kterému se říká ruské vejce.
Ruské vejce se zrodilo v Koruně
Právě ruské vejce má údajně své kořeny zapuštěné v bufetu Koruna. Lahůdku, kterou si řada lidí dopřeje i dnes, prý vymyslel provozář automatu Josef Hliňák.
Vznik tohoto slavného pokrmu doprovází úsměvný příběh o náhodě a snaze nevyhodit zbytky z kuchyně. Automat prý neměl zrovna nejlepší skladovací podmínky na potraviny. Jednoho dne se ve špajzu sešlo hned několik položek, které bylo třeba buď sníst okamžitě, nebo nadcházející den vyhodit do popelnice. Josef Hliňák tak přemluvil šéfa kuchyně Jiřího Tučnera, aby do klasického bramborového salátu přimíchal prošlou červenou řepu a skoro zkažené sledě. Navíc byl donucen uvařit i stará vejce. Hliňákův plán byl jasný, nic nevyhodit a zkusit zákazníkům nabídnout něco, co ještě nikdy nejedli.
Základem ruského vejce je klasický bramborový salát. Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Kde ruské vejce vzalo svůj název?
Na „vylepšený“ bramborový salát nakonec páni z Koruny položili rozpůlené uvařené vejce, přidali lžíci majonézy a navrch pokrm ozdobili kouskem pečené červené papriky. Nové jídlo z odpadků bylo rázem na světě.
Hliňák ho později pojmenoval právě ruské vejce. Název pro svůj vynález si vybral jen kvůli schvalovacím procesům komunistického ministerstva vnitřního obchodu. Náměstkovi ministerstva Liprtovi údajně namluvil, že v Kyjevě se tento pokrm už dávno prodává. Komunističtí pohlaváři tak s Hliňákovým odpadkovým pokrmem neměli problém a novou lahůdku schválili.
Dnes je ruské vejce stále velmi oblíbené. Chlebíčky s ruským vejcem, klasické ruské vejce nebo ruské vejce v aspiku se vesele jedí dodnes a asi dlouho budou.
Zdroj: region.rozhlas.cz, reflex.cz; foto: se souhlasem Marka Kučery