Suroviny
- plátková želatina 7 plátků
- voda (studená) 50 ml
- vývar (silný) 500 ml
- mrkev 150 g
- celer 150 g
- mražený hrášek 80 g
- nakládané okurky 80 g
- ocet 1 lžíce
- vejce 4 ks
- šunka (vařená) 4 plátky

Postup přípravy
- Želatinu namočte do studené vody, zhruba na 10 minut. Vývar zahřejte k bodu varu. Nabobtnalou želatinu vymačkejte a vložte ji do vroucího vývaru. Nechte ji rozpustit.
- Mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Vsypte je do vroucí vody, přidejte případně mražený hrášek a povařte 1 minutu. Slijte a zchlaďte ve studené vodě. Okurky nakrájejte na drobné kostičky.
- Do mističek nalijte aspik do čtvrtiny objemu. Vsypte lžící zeleninu a nechte ztuhnout.
- V malém rendlíku přiveďte k varu vodu s octem. Metličkou roztočte vodu tak, aby vznikl vír, a vložte do něj rozklepnuté vejce. Nejprve ho rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a vložte ho do víru lžící. Vejce povařte 4 minuty, pak ho vyjměte a zchlaďte v ledové vodě.
- Zbylý vývar s želatinou znovu zahřejte, aby byl tekutý. Pošírovaná vejce vložte na ztuhlý aspik, obložte je zeleninou a zalijte zbylým aspikem. Podle chuti můžete přidat i kousek šunky. Nechte ztuhnout a poté uložte do lednice.
Vyzkoušejte také další retro pochoutku – nakládané utopence podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaní utopenci s hořčicí – jediný recept, který potřebujete