Čím naplnit adventní kalendář? Poradíme vám!
Zdroj: iStock
Čím naplnit adventní kalendář? Poradíme vám!
Zdroj:
iStock
Čekání na Ježíška si děti každoročně zpříjemňují adventním kalendářem. Kromě klasických sladkostí se v poslední době objevují i marmelády nebo čaje. Co kdybyste ale letos připravili adventní okénka sami? A u toho si můžete přečíst, kde se adventní kalendáře vlastně vzaly.
Adventní kalendáře mají dlouhou tradici, která sahá až do doby, kdy si lidé dny do Vánoc jednoduše odpočítávali křídou na zdi. Postupem času z tohoto zvyku vznikly první kalendáře s otevíracími okénky, za nimiž se skrývaly drobné obrázky či sladkosti. A dnes mají už různé podoby – od klasických čokoládových až po moderní varianty.
První předchůdci kalendáře nebyli úplná sláva. V 19. století se na dveře nakreslilo křídou 24 čar, které se každý den přeškrtly nebo setřely. Na přelomu 20. století se začaly používat adventní hodiny s 24 poli a ručičkou, která se každý den posunula o pole vpřed. V některých domácnostech se prý také každý den adventu do prázdných jesliček vkládala usušená stébla, čímž se symbolicky chystal příchod Ježíška.
Dětská netrpělivost zvítězila
První doloženou obdobu adventního kalendáře vytvořil v roce 1839 protestantský teolog Johann Hinrich Wichern, a to pro děti ze vzdělávacího ústavu v Hamburku. Aby ukrátil jejich netrpělivé očekávání Vánoc, připevnil na dřevěné kolo 24 svící, které postupně zapaloval. Zasloužil se tak o tradici nejen kalendářů, ale také oblíbených adventních věnců.
Až po roce 1900 začaly adventní kalendáře postupně získávat podobu, kterou známe dnes. Mnichovský tiskař Gerhard Lang přišel v roce 1908 na trh s prvním tištěným adventním kalendářem, kterému mnozí připisují název V zemi Ježíškově. Děti dostávaly vystřižené obrázky a den po dni je připevňovaly do příslušných políček.
A kalendář s okénky a čokoládou, který je dnes už klasikou? Jeho předchůdce vznikl před zhruba 100 lety, opět pod taktovkou tiskaře Langa. Při jeho tvorbě se inspiroval vzpomínkami na to, jak mu maminka v dětství připravovala adventní kalendář a do každého z políček přišívala cukroví. Zrodila se tak tradice, která krátí chvíle při čekání na Vánoce většině z nás.
Čím naplnit vlastní kalendář? Zkuste kokosové drahokamy
Skvělým jedlým překvapením schovaným v kalendáři jsou duhové kokosové drahokamy v čokoládě. Barev můžete připravit, kolik jen chcete. Zkuste například tyto zdravější, připravené zcela bez cukru. Kuličky pak jednoduše schovejte do očíslovaných papírových krabiček.
Klasické sušenky (nejen) s kousky čokolády
Kdo jiný zná lépe vaše děti než vy? Připravte jim jejich oblíbené sušenky, třeba s kousky čokolády. Oproti těm kupovaným máte přehled o použitých surovinách. Jakou chuť si vyberete a co do nich přimícháte, je jen na vás a na vašich dětech.
PRIMA TIP: Na sušenky můžete napsat polevou kus tajenky, kterou děti mohou postupně luštit.
Na čokoládové sušenky máme i videorecept, tak na něj mrkněte!
Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou
Kandované ovoce
Kandováním se postupně snižuje podíl vody v ovoci a při správném skladování se nekazí. Je tedy perfektní do adventního kalendáře, kde v klidu vydrží až do Štědrého dne. Zkuste například kandované kaki nebo citrusovou kůru. Případně můžete samozřejmě sáhnout po sušené klasice – křížalách.
Karamel v různých podobách
Není snad dítě, které by nemilovalo karamel. Připravte jim do kalendáře jako překvapení domácí karamelky, křupky nebo třeba mléčnou rýži s karamelkou. Tyto oblíbené bonbony jsou navíc skvělé i jako jedlý dárek. Stačí je trošku ozdobit, vložit do hezké krabičky a máte hotovo.
Ovocné želé
Kdo má rád želé, určitě by měl myslet i na tuto sladkost. Připravte svým dětem želé bonbony nebo třeba želé obalované v čokoládě. Další varianta, jak zpestřit domácí adventní kalendář něčím, na čem si pochutnají opravdu všichni. Jen pozor na trvanlivost, želé je třeba držet v chladu, a proto kalendář uchovávejte ideálně celý na chladném místě a uložte želé do prvních okének.
Slanost na závěr
Zkuste doma upéct porci křupavé cizrny, část můžete udělat pro sebe v pikantní verzi a do zbytku přidat jen vhodné koření, které zvládnou i děti. Můžete pak s nimi zobat tuto pochoutku u televize při sledování pohádek!
Zdroj: autorský text + Kofola; zdroj foto: iStock