Suroviny
- pomerančová kůra (z chemicky neošetřených plodů) 5–6 ks
- cukr krupice 3 hrnky + na posypání
Postup přípravy
- Kůru očistěte od všech zbytků dužiny (třeba pomocí lžičky). Pokrájejte ji na proužky nebo jiné tvary, zalijte vodou, 5 minut povařte, slijte a tento proces ještě 2× zopakujte – celkově tedy budete kůru vařit 3× 5 minut. Díky tomu citrusy ztratí na hořkosti a zbaví se případných zbytků vosků.
- Povařené proužky zasypejte cukrem a zalijte stejným množstvím vody (750 ml). Vařte je bez pokličky za občasného míchání asi 90 minut, až proužky zprůhlední. Sirup zhoustne a většina vody se odpaří.
- Kůru rozložte na plech či mřížku a nechte 2 dny proschnout. Sirup použijte do čaje nebo místo cukru do dezertů.
- Proschlou kůru pořádně prosypejte cukrem, uzavřete do dózy a skladujte v chladu a temnu.