Vaříme beze zbytku

Kandovaná citrusová kůra

Moje hodnocení
4x

Oloupané slupky z citronů, pomerančů a grepů nevyhazujte, ale naložte je do cukru. Získáte perfektní kandovanou citrusovou kůru, kterou dále využijte v biskupském chlebíčku, v marokánkách, pusinkách a jako ozdobu. Potřete ji čokoládou a podávejte jako cukroví.

20 porcí
150 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Kůru očistěte od všech zbytků dužiny (třeba pomocí lžičky). Pokrájejte ji na proužky nebo jiné tvary, zalijte vodou, 5 minut povařte, slijte a tento proces ještě 2× zopakujte – celkově tedy budete kůru vařit 3× 5 minut. Díky tomu citrusy ztratí na hořkosti a zbaví se případných zbytků vosků.
  2. Povařené proužky zasypejte cukrem a zalijte stejným množstvím vody (750 ml). Vařte je bez pokličky za občasného míchání asi 90 minut, až proužky zprůhlední. Sirup zhoustne a většina vody se odpaří.
  3. Kůru rozložte na plech či mřížku a nechte 2 dny proschnout. Sirup použijte do čaje nebo místo cukru do dezertů.
  4. Proschlou kůru pořádně prosypejte cukrem, uzavřete do dózy a skladujte v chladu a temnu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vaříme beze zbytku

Kateřina Bičíková Vaříme beze zbytku

Recepty od kořínku až po květ

Zbylé přílohy, okrájené kousky zeleniny, přezrálé ovoce… Také si s nimi mnohdy nevíte rady, ale vyhodit je nechcete? To je dobře, protože i z těchto surovin můžete připravit spousty skvělých a chutných jídel!

Přinášíme vám osmdesátku úžasných receptů ze zbytků – i beze zbytku. Zkrátka receptů, kde zpracujete kompletně celou surovinu: od kořínku až po květ! Nevyhazujte nať kořenové zeleniny, slupky jablek nebo brambor ani okoralé zbylé knedlíky. Kulinární redaktorka Kateřina Bičíková vás ve své kuchařce Vaříme bez zbytku naučí, jak tyto surovinové outsidery jednoduše a lahodně zpracovat.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty