Kandovaná citrusová kůra
Zdroj: Vaříme beze zbytku
Kandovaná citrusová kůra
Zdroj:
Vaříme beze zbytku
Oloupané slupky z citronů, pomerančů a grepů nevyhazujte, ale naložte je do cukru. Získáte perfektní kandovanou citrusovou kůru, kterou dále využijte v biskupském chlebíčku, v marokánkách, pusinkách a jako ozdobu. Potřete ji čokoládou a podávejte jako cukroví.
Postup přípravy
-
Kůru očistěte od všech zbytků dužiny (třeba pomocí lžičky). Pokrájejte ji na proužky nebo jiné tvary, zalijte vodou, 5 minut povařte, slijte a tento proces ještě 2× zopakujte – celkově tedy budete kůru vařit 3× 5 minut. Díky tomu citrusy ztratí na hořkosti a zbaví se případných zbytků vosků.
-
Povařené proužky zasypejte cukrem a zalijte stejným množstvím vody (750 ml). Vařte je bez pokličky za občasného míchání asi 90 minut, až proužky zprůhlední. Sirup zhoustne a většina vody se odpaří.
-
Kůru rozložte na plech či mřížku a nechte 2 dny proschnout. Sirup použijte do čaje nebo místo cukru do dezertů.
-
Proschlou kůru pořádně prosypejte cukrem, uzavřete do dózy a skladujte v chladu a temnu.
Kandovaná citrusová kůra
Zdroj: Vaříme beze zbytku
Kandovaná citrusová kůra
Zdroj:
Vaříme beze zbytku