Suroviny
- cukr krupice 200 g
- kukuřičný sirup 80 g
- jedlá soda 18 g
- himalájská sůl (nebo jiná kvalitní sůl na poprášení)
Postup přípravy
- Cukr nasypte do hrnce, přilejte k němu sirup a na středním žáru zahřívejte obě suroviny. Aby se lépe spojily a začaly se rozpouštět souměrně, postačí vám krouživý pohyb hrncem. Přibližně po pěti minutách by směs měla získat barvu jantaru – v tu chvíli se začne tvořit karamel. V tento moment si na pomoc vezměte metličku a směs párkrát svižně promíchejte.
- Poté stáhněte z žáru a ihned vsypte jedlou sodu. Karamel vám vzkypí. Nyní rychlými pohyby vmíchejte a ihned slejte na studený povrch. Dobře poslouží třeba plech na pečení (raději vyložený pečicím papírem). Na závěr hmotu posypte solí a nechte čtvrt hodiny zchladnout.
- Přichází další zábavná část, a tou je rozbíjení placky. Použijte k tomu kuchyňské kladívko, nebo jen lámejte rukou. Toto cukroví se dá podle chuti ještě polít čokoládou, posypat ořechy nebo prostě nechat jen tak.