Sladká severská kuchařka

Brunkager – Dánské hnědé sušenky s mandlemi podle Kristiny Lund

Moje hodnocení
0x

Brunkager neboli hnědé sušenky jsou ve skutečnosti perníčky. V Dánsku se nepečou jen na Vánoce, ale v průběhu celého roku. Jsou příjemně kořeněné a voňavé po pomerančové kůře.

50 porcí
45 minut
skandinávská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do hrnce vložte máslo nakrájené na kousky, sirup nebo med a cukr. Na mírném plameni nechte přijít k varu a odstavte. Celou směs průběžně míchejte, dokud nezíská pokojovou teplotu.
  2. V míse promíchejte mouku, skořici, zázvor, hřebíček a sodu.
  3. Vlijte zchladlou máslovou směs, přidejte pomerančovou kůru a plátky mandlí. Vypracujte těsto, nejlépe to půjde v kuchyňském robotu s nástavcem na křehká těsta, ale zvládnete to i vařečkou. Pokud se vám těsto zdá suché a nechce držet pohromadě, přidejte do něj 1–2 lžíce ledové vody.
  4. Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na 2 části. Z každé části vyválejte váleček o průměru 3,5 cm.
  5. Oba válečky zabalte do potravinářské fólie nebo vložte do vzduchotěsné krabičky a přes noc nechte odpočívat v lednici.
  6. Další den rozehřejte troubu na 180 °C a 2 plechy vyložte pečicím papírem.
  7. Každý váleček rozkrájejte na kolečka o tloušťce 1,5–2 mm. Je důležité, aby byly stejně tenké, jinak se tenčí kousky mohou připalovat.
  8. Skládejte na plechy a pečte 4–6 minut dozlatova. Dobře sušenky hlídejte, pečou se opravdu rychle. Nechte je vychladnout a uchovávejte ve vzduchotěsné dóze.

PRIMA TIPY

  • Těsto můžete připravit předem a uchovat ho v mrazáku až do chvíle, kdy se chystáte péct. Vydrží tam i 2 měsíce.
  • Místo plátků mandlí můžete do těsta přidat celé mandle, které nasekáte nahrubo.

Vyzkoušejte také klasické americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou

Zdroj receptu

Sladká severská kuchařka

Kristina Lund Sladká severská kuchařka

Vydejte se se mnou na voňavou cestu severským pečením. Sladká severská kuchařka vás provede tradičními recepty všech severských zemí. Od dalekého Grónska na dechberoucí Island a odtud rovnou do Skandinávie – do Dánska, Finska, Norska a Švédska.

Nad hrníčkem kávy se začtěte do kulinářských tradic severských zemí a upečte si autentické recepty plné hřejivé vůně skořice a kardamomu. Kniha je pomyslným pokračováním mé prvotiny FIKA, sladká švédská kuchařka, která poprvé vyšla v roce 2018 a stále nachází své věrné čtenáře (a pekaře).

Kuchařku můžete koupit na mém e-shopu Děvče u plotny.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů