Suroviny
- máslo 125 g
- med (nebo světlý sirup) 65 g
- tmavý třtinový cukr 80 g
- hladká mouka 240 g
- mletá skořice 1 lžička
- mletý hřebíček 1/2 lžičky
- jedlá soda 1 lžička
- pomerančová kůra (jemně nastrouhaná) z 1/2 bio pomeranče
- mandlové plátky 50 g
- voda (ledová) 1–2 lžíce
Postup přípravy
- Do hrnce vložte máslo nakrájené na kousky, sirup nebo med a cukr. Na mírném plameni nechte přijít k varu a odstavte. Celou směs průběžně míchejte, dokud nezíská pokojovou teplotu.
- V míse promíchejte mouku, skořici, zázvor, hřebíček a sodu.
- Vlijte zchladlou máslovou směs, přidejte pomerančovou kůru a plátky mandlí. Vypracujte těsto, nejlépe to půjde v kuchyňském robotu s nástavcem na křehká těsta, ale zvládnete to i vařečkou. Pokud se vám těsto zdá suché a nechce držet pohromadě, přidejte do něj 1–2 lžíce ledové vody.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na 2 části. Z každé části vyválejte váleček o průměru 3,5 cm.
- Oba válečky zabalte do potravinářské fólie nebo vložte do vzduchotěsné krabičky a přes noc nechte odpočívat v lednici.
- Další den rozehřejte troubu na 180 °C a 2 plechy vyložte pečicím papírem.
- Každý váleček rozkrájejte na kolečka o tloušťce 1,5–2 mm. Je důležité, aby byly stejně tenké, jinak se tenčí kousky mohou připalovat.
- Skládejte na plechy a pečte 4–6 minut dozlatova. Dobře sušenky hlídejte, pečou se opravdu rychle. Nechte je vychladnout a uchovávejte ve vzduchotěsné dóze.
PRIMA TIPY
- Těsto můžete připravit předem a uchovat ho v mrazáku až do chvíle, kdy se chystáte péct. Vydrží tam i 2 měsíce.
- Místo plátků mandlí můžete do těsta přidat celé mandle, které nasekáte nahrubo.
Vyzkoušejte také klasické americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou