Tipy na vánoční dárky vol. 1: ochucený med, vína, kniha z michelinské restaurace nebo voňavá káva

Vánoce se pomalu blíží, takže už bychom klidně mohli myslet na dárky. Proto pro vás máme první ze série tipů na dary spojené s gastronomií, ideálně ty jedlé! Za nás totiž takové udělají radost snad každému. Tak vybírejte a nakupujte!

Vánoce na medu: Oslaďte si svátky s luxusními medy GOURMED ze Včelařství Domovina

Letošní Vánoce budou sladší než kdy dřív. Včelařství Domovina představuje prémiovou edici ochucených medů GOURMED, která v sobě spojuje poctivý český med z Vysočiny s vybranými surovinami z různých koutů světa. Medové skleničky s vanilkou, kurkumou, kardamomem a macou budou malou sváteční pochoutkou, která potěší vaše smysly.

Včelařství Domovina si zakládá na poctivém řemesle, lásce k přírodě a české kvalitě. Včely žijí v čistém prostředí Vysočiny a jejich med je základem pro jedinečnou GOURMED kolekci. Domovina si totiž ráda hraje s ingrediencemi, zkouší nové kombinace a vytváří medové delikatesy, které promění každé sousto v malý gurmánský zážitek.

Jahody s vanilkou v medu

Sladká vánoční romance, kde se šťavnaté jahody potkávají s pravou voňavou vanilkou z Madagaskaru a jemným českým medem. Každá lžička má plnou a ovocnou chuť letního odpoledne, i když venku padá sníh. Na čerstvě upečené vánočce bude chutnat božsky.

Kurkuma v medu

Zlatavá kurkuma vypadá na první pohled jako slunce chycené v medu. Když ji navíc rozmícháte v horkém mléce, získáte oblíbené „zlaté mléko“. Tento prastarý indický nápoj pohladí tělo i mysl a stane se příjemným rituálem pro zimní večery, kdy potřebujete vypnout.

Kardamom v medu

Exotická vůně orientu, která promění i klasický dezert v neobyčejný zážitek. Kardamom má výraznou kořeněnou linku, která si skvěle rozumí s perníčky, sýry i horkým mlékem na dobrou noc. Zkuste ho přidat do svařeného vína, rozhodně nic nezkazíte.

Maca v medu

Maca, jinak kořen řeřichy peruánské, chutná po karamelu a oříšcích. Mix poctivého českého medu a mletého kořene stvořil dobrotu, které se nebudete moci nabažit. V Peru se tradičně používá k dochucení kaší a dezertů.

Ať už si GOURMED medy vychutnáte sami, nebo je darujete někomu blízkému pod stromeček, jedno je jisté – letošní svátky budou voňavější, klidnější a o něco sladší.

Vánoční nadílka od Alberta – ochutnejte slavnostní novinky z řady Sommelier Collection

Ať už si naplánujete romantickou večeři s drahou polovičkou nebo pohodový večer s přáteli, oceníte nabídku lahodných vín Sommelier Collection od Alberta.

Sommelier Collection Pálava

Tato Pálava ze Znojemska je prvním vínem z řady Sommelier Collection, které dostalo zlatou medaili v expozici Salónu vín – 100 nejlepších vín České republiky pro rok 2023. V její chuti je cítit kořenitost, jež se snoubí s bílým grapefruitem a liči s dotekem chilli, které je krásně zahlazené zbytkovým cukrem.

  • Jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr. Bílé víno polosladké.

  • Vinařská oblast Morava, Dobšice.

Sommelier Collection Ryzlink vlašský BIO

Ochutnejte lahodné víno z rodinného vinařství Škrobák, jehož sortiment je kompletně bio. Ryzlink vlašský je v aroma veselý, spíše citrusový, lehce květinový. Ucítíte v něm delikátní vůni květů pomerančovníku a bergamotu. V chuti je velmi příjemný a harmonický, hodně ovocný, s jemnou čajovou dochutí. Perfektní na dlouhé večery například k rybám či salátům.

  • Jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr. Bílé víno suché.

  • Vinařská oblast Morava, Čejkovice.

Sommelier Collection Müller Thurgau

Odrůda Müller Thurgau je ideální na posezení s přáteli, protože bude chutnat všem spolustolovníkům. Má nádhernou vůni zralých broskví a meruněk s dotekem lipového květu. V chuti je vyvážená, milá a díky nižšímu obsahu kyselin příjemně jemná.

  • Jakostní víno odrůdové. Bílé víno polosuché.

  • Vinařská oblast Morava, Chvalovice.

Sommelier Collection Frankovka

Naše Frankovka z vinařství od Mádlů má krásně bohatou a plnou chuť. Ve vůni je cítit pečená švestka a brusinka, vánoční cukroví, bobkový list i skořice a černý pepř, k chuti se pak přidává granátové jablko v podobě jemného doteku kyseliny, ale jinak převládá tmavé ovoce, jako švestky a ostružiny.

  • Jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr. Červené víno suché.

  • Vinařská oblast Morava, Velké Bílovice.

4SLIM Arašídové máslo: ingredience, která zahřeje i zasytí

Arašídové máslo je víc než jen pomazánka: zahřeje, zasytí a dodá energii, když je venku chladno. Hodí se na křupavý toast s plátky sladkého jablka, do voňavého dýňového chleba nebo do těsta na brownies, které provoní celý byt. Lžíce v ovesné kaši nebo smoothie dodá ranní energii, stejně jako krémová thajská omáčka nebo dip k zelenině. A pro chvíle pohody? Stačí zamíchat arašídové máslo do horké čokolády pro jemnou chuť a krémovou strukturu. Díky své univerzálnosti se hodí do svačin, snídaní i tzv. comfort food receptů, které zahřejí na těle i na duši.

Arašídová másla 4SLIM jsou vyrobena z pražených arašídů té nejvyšší kvality a díky dobrému zpracování na jemnou pastu se velmi dobře roztírají. Značka 4SLIM nabízí nejen 100% přírodní variantu, ale i ochucené verze – slaný karamel a belgická čokoláda – ideální pro zdravější mlsání. Vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků z nich dělá perfektního parťáka pro aktivní dny i chvíle odpočinku. Arašídová másla jsou dostupná ve formátech 500 g a 1 000 g.

Vychází kniha o michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise

Nová kniha La Degustation Bohême Bourgeoise zachycuje příběh restaurace, jež se před téměř dvaceti lety rozhodla vrátit české kuchyni domácí i světové uznání – a uspěla. V roce 2012 získala michelinskou hvězdu a dokázala, že i tradiční jídla, jako jsou koprovka, svíčková či španělský ptáček, mohou obstát na světové scéně. Publikace přibližuje atmosféru podniku i příběhy lidí, kteří jej tvořili a tvoří dál. Sepsala ji spisovatelka Blanka Datinská, která během dvou let práce na ní vedla desítky rozhovorů se šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem, s týmem restaurace, dodavateli a dlouholetými spolupracovníky.

Blanka strávila čas v kuchyni a zachytila zákulisní momenty, které běžně zůstávají skryté hostům. „Kniha nevznikla z iniciativy restaurace, ale z potřeby zaznamenat její přesah, její přínos české gastronomii a společnosti,“ popisuje autorka a pokračuje: „Měla jsem příležitost podívat se do minulosti, která nám dneska připadá až neuvěřitelná. Přitom od otevření restaurace uběhlo ‚jen‘ devatenáct let.

Recepty inspirované kuchařkou Marie B. Svobodové pak odkrývají, jak se na adrese Haštalská 18 zachází s chutí, surovinami a sezónou. Kniha ovšem není kuchařkou, ale dokumentem o průkopnictví, vytrvalosti a respektu. Připomíná, jak La Degustation jako první v zemi zavedla výhradně degustační menu a dokázala, že koprovka, svíčková i španělský ptáček mohou stát na světovém piedestalu. V roce 2012 pak restaurace získala michelinskou hvězdu.

Každá kapitola má svůj význam a doplňuje se s ostatními, ale jednu z nich bych přece jen zdůraznila. Nazvala jsem ji Škola, je plná výpovědí a svědectví o tom, že La Degustation „vyučila“ spoustu kuchařů a číšníků. I tím přispěla k lepší gastronomii v Česku,” doplňuje Blanka osobní dojmy.

Autentickou atmosféru podtrhují fotografie dvorního fotografa restaurace Honzy Zimy a design od Zuzany Lednické ze Studia Najbrt. „Protože s La Degustation spolupracuji už dlouho, věděla jsem, na čem je možné koncept knihy postavit. Dlaždice se jako důležitý prvek interiéru propisují i na obálku knihy, kde je jejich rastr vyražen do černého hrubého plátna. Layoutem jsem pak chtěla zdůraznit přístup samotných aktérů knihy, jejich důslednost, náročnost až radikalitu v přístupu k vaření,“ vypráví Zuzana Lednická.

Kniha je v prodeji v klubu Ambiente v Burzovním paláci, na Jídlo a radost a v Book Therapy.

Limonády a sirupy z Karáskových limonád

Myslíte, že jde ochutnat podzim? Ano, chutná po švestkách a po skořici. Právě tato kombinace se stala základem jedné z nejoblíbenějších příchutí Karáskových limonád a sirupů. „První limonáda, kterou jsem chtěl vyrobit, byla švestka se skořicí. Dodnes je nejprodávanější,“ říká jednatel společnosti Kalabria David Prchal. Kombinace sladkých tónů zralých švestek a hřejivé vůně skořice je ideální na babí léto i do sychravých podzimních dnů.

Historie značky Karáskových limonád sahá do první poloviny 20. století, kdy byla výroba přerušena znárodněním. Dnes se tradice vrací v moderní podobě, a to s důrazem na poctivé řemeslo, lokální suroviny a české ovoce. „Chceme ukázat, že limonády a sirupy nemusí být jen letní záležitostí. Podzim je plný chutí a vůní, které stojí za to objevovat,“ říká David Prchal, který značku se svou rodinou znovu obnovil.

Firma brzy také rozšíří sortiment sirupů i moštů z českého ovoce. Zásadní přitom zůstává důraz na kvalitu a suroviny od lokálních pěstitelů. „Naše limonády a sirupy děláme tak, abychom si za nimi mohli stát. Jsou poctivé a dobré. Dokud to člověk neochutná, těžko si představí, o čem mluvím. My chceme lidem nabídnout chuť, ke které se budou rádi vracet,“ dodává Prchal.

Vánoce ve znamení kávy: Doubleshot představuje duel chutí z jedné etiopské farmy a rozšiřuje kávové předplatné

Vánoce mohou vonět jinak než cukrovím a jehličím – třeba výběrovou kávou. Pražírna Doubleshot letos představuje limitovaný dárkový box s kávou Segera z etiopského regionu Bensa ve dvou metodách zpracování. Na nich obdarovaný pozná, jak velký vliv má způsob vyloupání kávových zrn na chuť kávy. Nebo můžete darovat kávové předplatné, které potěší celý rok.

Dárek, který bude pod stromečkem vonět

Vánoční kávový box Doubleshot Farm je jako chuťová laboratoř – dvě balení (2 × 150 g) jedné a téže kávy z jedné etiopské lokality, ale každé chutná úplně jinak. Káva v obou balíčcích pochází z regionu Bensa, kde ji na vysokohorských svazích (až 2 300 m n. m.) pěstují drobní farmáři. Zpracování probíhá na stanici Segera pod bedlivým dohledem dlouholeté partnerky Doubleshotu Heleanny Georgalis, jedné z nejrespektovanějších osobností africké kávy. Pokaždé byla ale kávová zrna zpracována jinou metodou a každá chutná díky tomu jinak.

Už v prvním doušku ucítíte u obou káv květinové aroma, citrusovou svěžest a medovou sladkost, chutě typické pro africké odrůdy. Ale dále už se liší.

  • Etiopie Segera – Promytá: Jemná a elegantní, s čistou, svěží chutí a květinovým aroma. Promytá metoda s dvojitou fermentací a dlouhým máčením dodává kávě lehkost a preciznost.

  • Etiopie Segera – Natural: Plná a ovocná káva, jejíž zrna se suší přímo v kávových třešních a poté se loupou. Díky tomu má káva intenzivní chuťový profil. Káva je bohatá, sladká a výrazná, jako stvořená pro fanoušky divokých chutí.

Dárek, který dělá radost celý rok

A pokud chcete, aby radost z kávy trvala celý rok, sáhněte po kávovém předplatném Doubleshotu. Každý měsíc dorazí čerstvě pražená káva téměř až do kuchyně. Je to ideální dárek pro ty, kdo rádi objevují nové chutě a nechtějí se spokojit s průměrem. Doubleshot nabídku a variabilitu předplatných nově rozšířil tak, že si vybere každý, ať už pije espresso nebo filtr a ať už rád experimentuje nebo má raději klasiku. Cena se liší v závislosti na délce předplatného, druhu a množství kávy.

TIP NA ZÁVĚR KE DNI SV. MARTINA: Pokud dnes plánujete zajít na husu, máme pro vás možnou volbu pití. Bude totiž k dostání speciál Svatomartinský Březňák nefiltrovaný, pasterovaný ležák vařený s úctou k českým tradicím. Zaujme plnou, svěží chmelovou chutí, vyváženou hořkostí a výraznějším aromatem. V Brně k dostání v restauracích Zlatá loď, Bažantovna Suzie’s, Bažantovna Na Škopek, U Zlaté konve, Portoriko a Pivovarská. V Praze v podnicích Restart Pub, Šalanda U Čejpů, Šalanda U Průhonu, Šalanda Václavák, Meat Beer, U Mlynáře v Nerudově ulici a A. Dvořák v Opletalově ulici.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů