Když se řeknou citrusy, mnozí z vás si jistě vybaví především citrony nebo pomeranče. Existuje ale hned několik dalších druhů, které si navíc můžete v kuchyni připravit nejen nasladko jako součást moučníku, ale i naslano. Uvaříte s jejich pomocí famózní hlavní jídla, po kterých se budou všichni jen olizovat. Pojďte se inspirovat naším dnešním výběrem receptů!
Citrusy naslano: Plejáda receptů, ve kterých hraje hlavní roli tropické ovoce
Nejprve si ale něco řekneme o citrusech obecně. Při nákupy se logicky vyhněte plodům, které vypadají scvrkle, suše nebo rovnou nahnile. Pokud plánujete při vaření využívat i kůru, dejte pozor na to, aby byla z chemicky neošetřených citrusů. Běžně totiž toto ošetření mají, a proto je v takovém případě ke konzumaci vhodná pouze dužina.
Pokud plánujete citrusy využít v nejbližších dnech, můžete je nechat na kuchyňské lince. V pokojové teplotě ale vydrží maximálně týden, potom už se začnou scvrkávat. Nicméně na lince je určitě neskladujte poblíž jiného ovoce (jako jsou např. banány nebo jablka), protože ty urychlí jejich dozrání.
Pro delší životnost citrusových plodů zvolte lednici (spodní šuplík na ovoce a zeleninu), kam je uložte v uzavíratelné nádobě. Předem je ale očistěte, abyste je zbavili možných bakterií. Teď už se tedy vrhneme na vaření!
Svěží limetka
Jako prvního zástupce citrusů tu máme limetku. Oproti známému citronu je menší, má zelenou barvu a zároveň je méně kyselá. Využít ji můžete nejen do koktejlů a dezertů, skvěle poslouží jako ingredience do omáček nebo na zvýraznění chuti masa. Určitě ochutnejte limetkovou polévku nebo salát z dresinkem z limetkové šťávy.
Zdravý grapefruit
Zkráceně grep. Tento citrus patří mezi nejzdravější druhy, které si můžete zakoupit. Ale věděli jste, že jde vlastně o křížence pomeranče a pomela? Na jeho konzumaci si nicméně dávejte pozor, pokud máte určité zdravotní problémy, kvůli kterým musíte pravidelně brát léky. Grapefruit skvěle chutná v populárním pokrmu ceviche nebo jako součást kuskusu.
Drobná mandarinka
Stejně jako jiné citrusy jsou mandarinky zdrojem vitaminů. Plody jsou středně veliké, oranžové a co do chuti příjemně sladko-kyselé. Pod mandarinky se řadí i klementinky, které jsou nejmenší. A navíc nemají pecky!
Milovaný pomeranč
Jistě, pomeranč jsme samozřejmě v našem výčtu nemohli vynechat. Po citronech jde pravděpodobně o nejpopulárnější a nepoužívanější citrus. Snadno si ho vychutnáte jen tak jako svačinu, ale zároveň se celý, jeho šťáva nebo kůra hodí i na vaření. Nebojte se ho kombinovat s drůbeží, rybami nebo přidat do chutných salátů. Co takové čínské pomerančové kuře?
Nevšední pomelo
Pravděpodobně největší citrusový plod, který v dnešní době běžně seženete. Pomelu se přezdívá král mezi citrusy, což vzhledem k jeho velikosti není divu. Je sladko-kyselé, chutí se lehce podobá grapefruitu, ale není tak hořké.
Kyselý citron
A na závěr tu máme známý citron, který jistě najdete jako důležitou ingredienci salátových zálivek nebo omáček. Tomuto citrusu se mnohdy říká "žlutý zázrak", jelikož bývá doporučován jako pomocník v přírodní léčbě. S chutí ho tedy můžete zařadit i do jídel jako jsou pečené ryby, kuřecí maso nebo těstoviny.
A naše rada na závěr? Pokud máte doma opravdu hodně citronů a už nevíte, co s nimi, zkuste domácí nakládané citrony!
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima