Orange chicken – čínské pomerančové kuře

Moje hodnocení
42x

Orange chicken je oblíbené jídlo v mnoha čínských bistrech. Opravdovou proslulost získalo díky řetězci s rychlým občerstvením v asijském stylu Panda Express, které je populární v USA. Tuhle lahůdku snadno zvládnete připravit i doma, výsledek je perfektní a opravdu lahodný a určitě s ním uspějete i u dětí.

4 porce
60 minut
asijská

Suroviny

  • kuřecí řízky, stehenní nebo prsní 500 g
  • hladká mouka 1 a 1/2 hrnku
  • kukuřičný škrob 1/2 hrnku
  • sůl 1/2 lžičky
  • pepř (čerstvě namletý černý pepř) 1/4 lžičky
  • vejce (velké vejce) 1 ks
  • voda 1 a 1/4 hrnku
  • rostlinný olej (slunečnicový, řepkový) 1 lžíce
  • rostlinný olej na smažení (množství podle velikosti pánve)

Omáčka

  • šťáva a kůra z 1 velkého pomeranče
  • sójová omáčka 2 lžíce
  • rýžový ocet 1/4 hrnku
  • hnědý cukr 1/2 hrnku
  • česnek (česnek, rozdrcený) 2 velké stroužky
  • kukuřičný škrob (smíchaný s 1 lžící studené vody) 1 lžíce

K podávání

  • sezamová semínka
  • jarní cibulka
  • drcené chilli vločky
  • jasmínová rýže

Postup přípravy

  1. Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta.
  2. V míse promíchejte mouku, škrob, sůl a pepř. Do této směsi zašlehejte vejce, vodu a olej, až vznikne hladké těstíčko.
  3. Vmíchejte kuřecí kousky tak, aby bylo maso důkladně obalené v těstíčku. Přikryjte a nechte v lednici 30 minut odstát.
  4. Ve středně velké vysoké pánvi nebo v kastrolu rozpalte asi 5cm vrstvu oleje na vysokou teplotu, asi 180 stupňů. Připravte vedle talíř vyložený papírovými utěrkami.
  5. Do horkého oleje vkládejte kousky masa (rozdělte maso na několik dávek, smažte vždy maximálně 10–15 ks najednou, aby se maso prudce smažilo a nedusilo). Před vložením do pánve z masa oklepejte přebytečné těstíčko. Smažte zprudka 2–3 minuty, v půlce maso obraťte, aby se opeklo dozlatova ze všech stran a rovnoměrně.
  6. Osmažené kousky přendejte na talíř s papírovými utěrkami, až bude všechno maso hotové, přikryjte talíř alobalem a udržujte teplé, zatímco připravíte omáčku.
  7. Do středně velké pánve dejte šťávu a kůru z pomeranče, sójovku, ocet, cukr a česnek. Na mírném ohni přiveďte k varu. Ochutnejte a případně dolaďte množství sójovky, octa nebo cukru podle chuti.
  8. V hrnku smíchejte škrob s vodou dohladka (aby se nevytvořily hrudky) a směs vmíchejte do omáčky. Za stálého míchání počkejte, až omáčka přiměřeně zhoustne, cca 30 vteřin až 1 minutu.
  9. Poté vmíchejte smažené kuře a míchejte, až se maso důkladně obalí omáčkou.
  10. Podávejte s uvařenou rýží, posypané opraženými sezamovými semínky, nakrájenou jarní cibulkou, případně posypané chilli vločkami.

PRIMA TIP: Kuřecí stehenní řízky jsou tučnější a díky tomu zůstanou krásně šťavnaté. Pokud si hlídáte příjem kalorií, můžete použít i prsní řízky, ale počítejte s tím, že maso bude sušší.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty