Najděte si recept
Na co máte chuť?

Orange chicken – čínské pomerančové kuře
Orange chicken je oblíbené jídlo v mnoha čínských bistrech. Opravdovou proslulost získalo díky řetězci s rychlým občerstvením v asijském stylu Panda Express, které je populární v USA. Tuhle lahůdku snadno zvládnete připravit i doma, výsledek je perfektní a opravdu lahodný a určitě s ním uspějete i u dětí.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- kuřecí řízky, stehenní nebo prsní 500 g
- hladká mouka 1 a 1/2 hrnku
- kukuřičný škrob 1/2 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
- čerstvě namletý černý pepř 1/4 lžičky
- velké vejce 1 ks
- voda 1 a 1/4 hrnku
- rostlinný olej (slunečnicový, řepkový) 1 lžíce
- rostlinný olej na smažení (množství podle velikosti pánve)
Omáčka:
- šťáva a kůra z 1 velkého pomeranče
- sójová omáčka 2 lžíce
- rýžový ocet 1/4 hrnku
- hnědý cukr 1/2 hrnku
- česnek, rozdrcený 2 velké stroužky
- kukuřičný škrob (smíchaný s 1 lžící studené vody) 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta.
- V míse promíchejte mouku, škrob, sůl a pepř. Do této směsi zašlehejte vejce, vodu a olej, až vznikne hladké těstíčko.
- Vmíchejte kuřecí kousky tak, aby bylo maso důkladně obalené v těstíčku. Přikryjte a nechte v lednici 30 minut odstát.
- Ve středně velké vysoké pánvi nebo v kastrolu rozpalte asi 5cm vrstvu oleje na vysokou teplotu, asi 180 stupňů. Připravte vedle talíř vyložený papírovými utěrkami.
- Do horkého oleje vkládejte kousky masa (rozdělte maso na několik dávek, smažte vždy maximálně 10–15 ks najednou, aby se maso prudce smažilo a nedusilo). Před vložením do pánve z masa oklepejte přebytečné těstíčko. Smažte zprudka 2–3 minuty, v půlce maso obraťte, aby se opeklo dozlatova ze všech stran a rovnoměrně.
- Osmažené kousky přendejte na talíř s papírovými utěrkami, až bude všechno maso hotové, přikryjte talíř alobalem a udržujte teplé, zatímco připravíte omáčku.
- Do středně velké pánve dejte šťávu a kůru z pomeranče, sójovku, ocet, cukr a česnek. Na mírném ohni přiveďte k varu. Ochutnejte a případně dolaďte množství sójovky, octa nebo cukru podle chuti.
- V hrnku smíchejte škrob s vodou dohladka (aby se nevytvořily hrudky) a směs vmíchejte do omáčky. Za stálého míchání počkejte, až omáčka přiměřeně zhoustne, cca 30 vteřin až 1 minutu.
- Poté vmíchejte smažené kuře a míchejte, až se maso důkladně obalí omáčkou.
- Podávejte s uvařenou rýží, posypané opraženými sezamovými semínky, nakrájenou jarní cibulkou, případně posypané chilli vločkami.
PRIMA TIP: Kuřecí stehenní řízky jsou tučnější a díky tomu zůstanou krásně šťavnaté. Pokud si hlídáte příjem kalorií, můžete použít i prsní řízky, ale počítejte s tím, že maso bude sušší.