Suroviny
- kuřecí stehenní řízek (nebo prsní) 500 g
- hladká mouka 1 a 1/2 hrnku
- kukuřičný škrob 1/2 hrnku
- vejce (velké) 1 ks
- voda 1 a 1/4 hrnku
- rostlinný olej (slunečnicový, řepkový) 1 lžíce
- rostlinný olej (na smažení, množství podle velikosti pánve)
- čerstvě namletý pepř 1/4 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
Omáčka
- pomerančová šťáva (a kůra) z 1 velkého pomeranče
- sójová omáčka 2 lžíce
- rýžový ocet 1/4 hrnku
- hnědý cukr 1/2 hrnku
- česnek (rozdrcený) 2 velké stroužky
- kukuřičný škrob (smíchaný s 1 lžící studené vody) 1 lžíce
K podávání
- sezamová semínka
- chilli (drcené vločky)
- jasmínová rýže
- jarní cibulka
Postup přípravy
- Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta.
- V míse promíchejte mouku, škrob, sůl a pepř. Do této směsi zašlehejte vejce, vodu a olej, až vznikne hladké těstíčko.
- Vmíchejte kuřecí kousky tak, aby bylo maso důkladně obalené v těstíčku. Přikryjte a nechte v lednici 30 minut odstát.
- Ve středně velké vysoké pánvi nebo v kastrolu rozpalte asi 5cm vrstvu oleje na vysokou teplotu, asi 180 stupňů. Připravte vedle talíř vyložený papírovými utěrkami.
- Do horkého oleje vkládejte kousky masa (rozdělte maso na několik dávek, smažte vždy maximálně 10–15 ks najednou, aby se maso prudce smažilo a nedusilo). Před vložením do pánve z masa oklepejte přebytečné těstíčko. Smažte zprudka 2–3 minuty, v půlce maso obraťte, aby se opeklo dozlatova ze všech stran a rovnoměrně.
- Osmažené kousky přendejte na talíř s papírovými utěrkami, až bude všechno maso hotové, přikryjte talíř alobalem a udržujte teplé, zatímco připravíte omáčku.
- Do středně velké pánve dejte šťávu a kůru z pomeranče, sójovku, ocet, cukr a česnek. Na mírném ohni přiveďte k varu. Ochutnejte a případně dolaďte množství sójovky, octa nebo cukru podle chuti.
- V hrnku smíchejte škrob s vodou dohladka (aby se nevytvořily hrudky) a směs vmíchejte do omáčky. Za stálého míchání počkejte, až omáčka přiměřeně zhoustne, cca 30 vteřin až 1 minutu.
- Poté vmíchejte smažené kuře a míchejte, až se maso důkladně obalí omáčkou.
- Podávejte s uvařenou rýží, posypané opraženými sezamovými semínky, nakrájenou jarní cibulkou, případně posypané chilli vločkami.
PRIMA TIP: Kuřecí stehenní řízky jsou tučnější a díky tomu zůstanou krásně šťavnaté. Pokud si hlídáte příjem kalorií, můžete použít i prsní řízky, ale počítejte s tím, že maso bude sušší.
Vyzkoušejte i recept na výtečné kuře kung pao z restaurace SIA
Kompletní recept najdete ZDE