Najděte si recept
Na co máte chuť?

Salát z fenyklu, špenátu a černé quinoy s grapefruitem
Suroviny (4 porce)
Salát:
- černá quinoa 120 g
- růžový grapefruit 1 ks
- malá červená cibule 1 ks
- Avokádo 1/2 ks
- menší fenykl 1 bulva
- čerstvý špenát 2 hrsti
- pražená piniová semínka 1 hrst
- mořská sůl a mletý barevný pepř
Dresink:
- plnotučná hořčice 2 lžíce
- Olivový olej 1 lžíce
- Med 1 lžíce
- šťáva z 1 limety nebo citronu
Postup
- Quinou dobře propláchněte, zalijte 1,5násobným množstvím vody a přiveďte k varu. Ztlumte a na mírném stupni vařte zhruba 15 minut. Přiklopte pokličkou, odstavte a nechte 20 minut dojít. Vsypte ji do mísy a nechte vychladnout.
- Grep oloupejte a rozdělte na měsíčky. Cibuli, avokádo, fenykl a špenát nakrájejte na libovolné kousky. Vsypte ke quinoe, zastříkněte citrusovou šťávou, osolte, opepřete a promíchejte.
- Suroviny na dresink promíchejte v mističce a přelijte přes salát. Posypte opraženými piniemi.
PRIMA TIP: Znáte panenský med? Pochází z nově vystavěných a včelí matkou nezanesených plástů, a tak neobsahuje zbytkový cukr po zimování ani rezidua po včelách či jejich povinném přeléčení. Je naprosto čistý, mnohem jemnější, voňavější, chutnější než běžný med a podléhá později krystalizaci. Šéfkuchař Petr Klíma ho kupuje od Jiřího Smolíka, který chová včely v malé vísce Honezovice na západě Čech.
Seznamte se: PETR KLÍMA
Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.