Máte doma hromadu citronů? Využijete je při vaření i v domácnosti

Někdy se zkrátka stane, že má člověk při nákupech velké oči. Sežene výhodně hned několik sítěk citronů, ale pak najednou neví, co s nimi dělat. Nebo jich dostane hromadu darem, ale pak mu lezou i ušima. Máme pro vás proto hned několik tipů, jak toto ovoce zpracovat a zabránit tak plýtvání.

Dají se snadno uchovat

Přesně tak, existuje hned několik způsobů, jak si zásoby citronů uchovat delší dobu. Můžete je samozřejmě zamrazit – celé, nakrájené na kolečka nebo šťávu a kůru zvlášť. U celých ale musíte počítat s tím, že dužina bude po rozmrazení velmi pravděpodobně kašovitá. I tak ale snadno zužitkujete její šťávu. Skvělé jsou jednotlivá kolečka citronu, která po zamrazení poslouží i jako „kostky“ ledu do nápojů.

Pokud jste citrony rovnou vymačkali, můžete jejich šťávu skladovat ve tvořítkách na led. Nastrouhanou kůru můžete zmrazit v malých hrstkách a poté přesypat do většího pytlíku. Vše vám v mrazničce vydrží cca 4 měsíce.

Zároveň se ale nebojte vyzkoušet i nakládané citrony. Recept najdete u nás!

Ideální na pečení

Nebojte se kromě klasické citronové kůry nebo samotné šťávy použít do sladkých dezertů i celá kolečka citronu. Pokud je dané ovoce s kůrou bez chemického postřiku, máte vyhráno. Třeba takový sladký biskupský chlebíček s citrony je velká lahůdka nejen ke kávě.

Je ale dobré citronová kolečka používat kandovaná – nejprve je tedy asi 15 minut povařit v rozvaru z cukru a vody, protože pak budou hezky měkká.

Vařte z nich speciality

To je jasné, že se citrony hodí na vaření. Možná si ale stále nejste jisti, kde všude je použít, aby vynikly. Kyselá chuť citronu perfektně funguje s rybami, mořskými plody nebo s kuřecím a krůtím masem. Zároveň skvěle dotáhne recepty s různými druhy zeleniny. Stejně tak na citrony myslete při přípravě omáček – třeba taková citronová s máslem! Výborně se hodí k pečené rybě.

Čistič i konzervant

Z citronové šťávy můžete jednoduše vykouzlit přírodní domácí prostředky. V kombinaci s octem a vodou vám pomůže s čištěním leckterých zákoutí vašeho domova. Ale pozor na citlivé materiály, např. na mramor. Tomu se určitě vyhněte.

A poslední tip z našeho dnešního článku: citronová šťáva je samozřejmě skvělý konzervant, právě díky kyselině citronové. Pokud tedy pracujete třeba s jablky nebo avokádem, nezapomeňte jejich dužinu potřít citronovou šťávou. Zabrání zhnědnutí.

Zdroj: thespruceeats.com; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty