Suroviny
Postup přípravy
- Hrách pořádně propláchněte a den předem zalijte dvojnásobným množstvím vody. Můžete ho ale nechat nabobtnat i jen po dobu, než očistíte a nakrájíte zeleninu.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Celer, petržel a mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a jakmile zesklovatí, přidejte kořenovou zeleninu. Za občasného míchání opékejte 10 minut dozlatova. Osolte. Část zeleniny můžete odložit na ozdobu.
- Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Spolu s bylinkami ho přidejte do hrnce, restujte 1 minutu a vlijte hrách i s vodou, ve které se máčel. Přiklopte a za občasného promíchání vařte 20–30 minut doměkka.
- Uvařený hrách rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a dochuťte nastrouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Hrachovou kaši podávejte ozdobenou pečenou zeleninou nebo k ní připravte opečené nebo pošírované vejce.
PRIMA TIP: Pokud máte zeleninu i s natí, operte ji a rozmixujte spolu s opraženou slunečnicí, česnekem, trochou oleje, solí a citronovou šťávou na pesto a kaši jím ozdobte.
Inspirujte se i dalšími recepty na hrachovou kaši