Vaříme beze zbytku

Skromně a chutně: Citronová hrachová kaše s kořenovou zeleninou

Moje hodnocení
5x

Hrachová kaše moc fanoušků nemá a je to ohromná škoda. Luštěniny jsou levné, výživné, zasytí a v kombinaci se zeleninou dokážou příjemně překvapit. Jako v tomto případě, kdy kaši ze žlutého hrachu doplňuje rozmarýn, kořenová zelenina a citronová šťáva.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Hrách pořádně propláchněte a den předem zalijte dvojnásobným množstvím vody. Můžete ho ale nechat nabobtnat i jen po dobu, než očistíte a nakrájíte zeleninu.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Celer, petržel a mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a jakmile zesklovatí, přidejte kořenovou zeleninu. Za občasného míchání opékejte 10 minut dozlatova. Osolte. Část zeleniny můžete odložit na ozdobu.
  3. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Spolu s bylinkami ho přidejte do hrnce, restujte 1 minutu a vlijte hrách i s vodou, ve které se máčel. Přiklopte a za občasného promíchání vařte 20–30 minut doměkka.
  4. Uvařený hrách rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a dochuťte nastrouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou, solí a pepřem.
  5. Hrachovou kaši podávejte ozdobenou pečenou zeleninou nebo k ní připravte opečené nebo pošírované vejce.
PRIMA TIP: Pokud máte zeleninu i s natí, operte ji a rozmixujte spolu s opraženou slunečnicí, česnekem, trochou oleje, solí a citronovou šťávou na pesto a kaši jím ozdobte.

Inspirujte se i dalšími recepty na hrachovou kaši

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vaříme beze zbytku

Kateřina Bičíková Vaříme beze zbytku

Recepty od kořínku až po květ

Zbylé přílohy, okrájené kousky zeleniny, přezrálé ovoce… Také si s nimi mnohdy nevíte rady, ale vyhodit je nechcete? To je dobře, protože i z těchto surovin můžete připravit spousty skvělých a chutných jídel!

Přinášíme vám osmdesátku úžasných receptů ze zbytků – i beze zbytku. Zkrátka receptů, kde zpracujete kompletně celou surovinu: od kořínku až po květ! Nevyhazujte nať kořenové zeleniny, slupky jablek nebo brambor ani okoralé zbylé knedlíky. Kulinární redaktorka Kateřina Bičíková vás ve své kuchařce Vaříme bez zbytku naučí, jak tyto surovinové outsidery jednoduše a lahodně zpracovat.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty