Vajíčkovo-citronová polévka avgolemono

Moje hodnocení
4x

Tahle poměrně neobvyklá, lehká a jemná polévka řeckého původu se může stát zajímavou variací na téma drůbeží polévka, až budete v létě chtít dát přednost něčemu svěžejšímu, přesto sytivému. Pošírovaná vejce nejsou úplně typická, ale dodávají další rozměr i půvab.

4 porce
60 minut
řecká

Suroviny

  • vejce 8 ks
  • kuřecí vývar 1,5 litru
  • kuřecí prsíčko 1 ks (cca 170 g)
  • těstovinová rýže (orzo) 100 g
  • citronová šťáva 3 lžíce
  • máslo 30 g
  • hladkolistá petržel, nadrobno nakrájená 1 hrst
  • kajenský pepř (nemusí být) 1 špetka
  • sůl

Postup přípravy

  1. Čtyři z vajec připravte jako pošírovaná (zastřená), vařte 3 až 4 minuty (viz Prima tip). Pak je vložte do misky se studenou vodou, abyste zastavili var, a před podáváním je krátce prohřejte v misce s horkou vodou.
  2. Vývar uveďte do mírného varu, podle chuti osolte a vložte do něj maso, které vařte 20 minut. Pak vývar uveďte do prudšího varu, vsypte těstoviny, stupeň snižte a těstoviny vařte 6 až 7 minut. Mezitím nechte maso trochu vychladnout a pak ho nakrájejte na proužky nebo natrhejte na vlákna.
  3. Zbylá čtyři vejce rozšlehejte s citronovou šťávou v misce. Za stálého šlehání k nim přilijte asi polovinu polévky a vše pak vlijte zpět do hrnce ke zbylé polévce a promíchávejte, až se vejce srazí do jakýchsi chuchvalečků. Dál už polévku nevařte.
  4. Do každého talíře nebo misky vložte po jednom prohřátém pošírovaném vejci, zalijte polévkou, posypte petrželkou a špetkou kajenského pepře.

PRIMA TIP: Vejce uvařte buď tak, že v menším hrnci dáte vařit vodu. Vejce vyklepněte do jednotlivých malých mističek nebo do naběračky. Až voda začne vřít, přidejte do ní trochu octa (stabilizuje bílek) a vařečkou vytvořte krouživým pohybem vír, do kterého nechte vejce opatrně sklouznout. Naběračkou přitom přehrňte bílek přes žloutek. Ještě jednodušší způsob je vaření ve fólii. Kus fólie vložte do hrnečku, vyklepněte do ní vejce a fólii opatrně, ale pevně zavažte. Vejce ve fólii pak vařte ve vroucí vodě 3 až 4 minuty, vyndejte, nechte trochu vychladnout a pak „vybalte“. Pošírovaná vejce znamenají, že jejich bílek je pevný a obaluje ještě tekutý žloutek.

Další originální recepty z oblíbených středomořských destinací najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty