Hovězí kuličky s citronem a celerem
Zdroj: Simple
Hovězí kuličky s citronem a celerem
Zdroj:
Simple
Mleté maso provází neprávem pověst nekvalitní suroviny, ale pokud si ho sami umelete, nebo poprosíte řezníka, aby vám ho umlel z hovězí plece či kýty, připravíte během chvíle hřejivé lahodné jídlo, které potěší všechny generace. V této verzi překvapují kuličky pikantním citronem a celerem. Doplňte je kuskusem či rýží, do nichž se vsákne šťáva, a jogurtem řeckého typu.
Postup přípravy
-
Maso, strouhanku a nadrobno nasekanou petrželku dejte do mísy. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a přisypte k masu. Osolte, opepřete, přidejte prošlehané vejce a nové koření a promíchejte.
-
Lžící odkrajujte ze směsi kousky a tvarujte z nich kuličky. V hluboké pánvi rozehřejte na silném stupni polovinu oleje. Vložte kuličky, přiklopte je a opékejte za stálého obracení dozlatova ze všech stran. Přesuňte je na talíř, do pánve přilijte zbylý olej a stejným způsobem opečte zbylé kuličky.
-
Mezitím oloupejte celer, rozkrojte ho na čtvrtiny a nakrájejte je na klínky široké 1 cm. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
-
Opečené kuličky přesuňte na talíř a do volné pánve vsypte celer a česnek. Fenyklová semínka podrťte v hmoždíři, přesypte do pánve, přidejte kurkumu a uzenou papriku a restujte 2 minuty, až česnek zezlátne a koření se rozvoní.
-
Vraťte do pánve masové kuličky, podlijte vývarem a citronovou šťávou, ochuťte solí a pepřem, zvyšte teplotu a jakmile začne vřít, ztlumte teplotu na střední, přiklopte a vařte 30 minut. Odklopte a povařte ještě 10 minut, až omáčka zhoustne.
-
Odstavte a nechte 5–10 minut odpočinout. Posypte nadrobno nasekanou petrželkou a podávejte.
Hovězí kuličky s citronem a celerem
Zdroj: Simple
Hovězí kuličky s citronem a celerem
Zdroj:
Simple
Další báječné letní recepty najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji: