Kuličky
- mleté hovězí maso 400 g
- čerstvá strouhanka (ze 4 krajíců bílého chleba bez kůrky) 120 g
- hladkolistá petržel 20 g + k podávání
- střední bílá cibule 1 ks
- sůl 1/2 lžičky
- čerstvě namletý černý pepř
- velké vejce 1 ks
- mleté nové koření 3/4 lžičky
- olivový olej 2 lžíce
Zelenina
- celer 1 bulva (400 g)
- česnek 3 stroužky
- fenyklová semínka 1,5 lžičky
- mletá kurkuma 1/2 lžičky
- mletá sladká uzená paprika 1 lžička
- kuřecí vývar 500 ml
- citronová šťáva 3,5 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso, strouhanku a nadrobno nasekanou petrželku dejte do mísy. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a přisypte k masu. Osolte, opepřete, přidejte prošlehané vejce a nové koření a promíchejte.
- Lžící odkrajujte ze směsi kousky a tvarujte z nich kuličky. V hluboké pánvi rozehřejte na silném stupni polovinu oleje. Vložte kuličky, přiklopte je a opékejte za stálého obracení dozlatova ze všech stran. Přesuňte je na talíř, do pánve přilijte zbylý olej a stejným způsobem opečte zbylé kuličky.
- Mezitím oloupejte celer, rozkrojte ho na čtvrtiny a nakrájejte je na klínky široké 1 cm. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
- Opečené kuličky přesuňte na talíř a do volné pánve vsypte celer a česnek. Fenyklová semínka podrťte v hmoždíři, přesypte do pánve, přidejte kurkumu a uzenou papriku a restujte 2 minuty, až česnek zezlátne a koření se rozvoní.
- Vraťte do pánve masové kuličky, podlijte vývarem a citronovou šťávou, ochuťte solí a pepřem, zvyšte teplotu a jakmile začne vřít, ztlumte teplotu na střední, přiklopte a vařte 30 minut. Odklopte a povařte ještě 10 minut, až omáčka zhoustne.
- Odstavte a nechte 5–10 minut odpočinout. Posypte nadrobno nasekanou petrželkou a podávejte.
Hovězí kuličky s citronem a celerem Zdroj: Simple