Chutně a rychle

Lososové ceviche s grapefruitem, avokádem a mátou

Moje hodnocení
13x

Ceviche představuje důmyslný způsob, jak „uvařit“ rybu i bez sporáku. Postará se o to kyselina citronová, která při marinování citrusovou šťávou změní strukturu a chuť bílkovin v rybím mase. Funguje to na většinu dostupných bělomasých ryb, i na pstruha. K lososovi se skvěle hodí hořká grapefruitová šťáva, k ostatním rybám vyzkoušejte třeba limetovou, citronovou nebo pomerančovou šťávu. Základem úspěchu je co nejčerstvější ryba alespoň v kvalitě na suši a krátká doba marinování, maximálně půl hodiny, pak ryba změkne příliš.

4 porce
30 minut
270 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Grapefruit podélně rozpulte a z jedné poloviny vymačkejte šťávu. Z druhé vyřízněte dílky dužiny – pracujte nad mísou, abyste zachytili šťávu.
  2. Lososa zbavte případných kostí pomocí pinzety, nakrájejte ho na tenké plátky, vyskládejte je do mísy a zalijte grepovou šťávou a poklaďte grepovou dužinou.
  3. Šalotku oloupejte, nakrájejte nadrobno, ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte do mísy, osolte, promíchejte a uložte na 10–30 minut do lednice.
  4. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku, vyloupněte dužinu, nakrájejte ji na kostičky a poklaďte jimi lososa. Posypte lístky máty, chuť dolaďte případně solí a pepřem a ihned podávejte s opečeným toustem, žitným chlebem nebo trojhránky z pita chleba.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chutně a rychle

Gordon Ramsay Chutně a rychle

Šéfkuchař se stane šéfkuchařem nejen pro to, že umí skvěle vařit, ale také vést tým, být trochu vizionář a zároveň umělec a účetní, který si spočítá, jestli se nápad zaplatí. Gordon Ramsay to svým uměním dotáhl mezi globální celebrity, o čemž svědčí jeho televizní show, restaurace v USA i Británii, oceněné 3 michelinskými hvězdami a také několik kuchařských knih. Ta poslední reaguje na trend domácího vaření a ukazuje, že i ve všední den zvládnete uvařit pro celou rodinu nebo jen pro sebe výborné, zdravé a jednoduché jídlo, na které nakoupíte cestou z práce. Kouzlo této knihy netkví jen ve 100 receptech, ale i ve spoustě praktických tipů a triků. Po pečlivém přečtení a vyzkoušení zjistíte, že dokážete vařit jako šéfkuchař.

Vydává Slovart.


Přečtěte si také

Recepty