Suroviny
- grapefruit (růžový nebo červený ) 1 ks
- filet z lososa (bez kůže) 400 g
- šalotka 1 ks
- ředkvičky 100 g
- avokádo (zralé ) 1 ks
- máta (čerstvá ) 5 snítek
- chléb (toust, žitný chléb či pita chléb k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Grapefruit podélně rozpulte a z jedné poloviny vymačkejte šťávu. Z druhé vyřízněte dílky dužiny – pracujte nad mísou, abyste zachytili šťávu.
- Lososa zbavte případných kostí pomocí pinzety, nakrájejte ho na tenké plátky, vyskládejte je do mísy a zalijte grepovou šťávou a poklaďte grepovou dužinou.
- Šalotku oloupejte, nakrájejte nadrobno, ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte do mísy, osolte, promíchejte a uložte na 10–30 minut do lednice.
- Avokádo rozpulte, vyjměte pecku, vyloupněte dužinu, nakrájejte ji na kostičky a poklaďte jimi lososa. Posypte lístky máty, chuť dolaďte případně solí a pepřem a ihned podávejte s opečeným toustem, žitným chlebem nebo trojhránky z pita chleba.
Lososové ceviche s grapefruitem, avokádem a mátou Zdroj: Moje dokonalá fit jídla