Perlička s libečkem a limetkou

Moje hodnocení
0x

Tento recept má nezapomenutelnou chuť, kterou mu může dodat jedině libeček. Můžete jej vařit po většinu roku kromě zimního období, kdy se libeček schová pod zem. Jako příloha se hodí vařené brambory, vařená mrkev s nasekanými lístky libečku a čtvrtka limetky.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • cibule, nakrájená 1 ks
  • olivový olej 1 lžíce
  • česnek, nadrobno nasekaný 1 stroužek
  • kuřecí vývar 150 ml
  • perlička 1 ks
  • lístky libečku 1 vrchovatá velká hrst + na ozdobu
  • suchý vermut 3 lžíce
  • kůra a šťáva z 1 limetky
  • smetana ke šlehání 120 ml
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • mrkev a vařené brambory nebo bramborová kaše jako příloha

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velkém žáruvzdorném kastrolu nebo pekáči rozpalte olej a dejte na něj smažit cibulku. Až bude měkká (mělo by to trvat asi 10 minut), přihoďte česnek a opékejte ještě několik minut. Poté zalijte vývarem a dovnitř položte perličku hrudí dolů. Poklaďte ji libečkem. Kastrol přiklopte pokličkou a dejte do trouby.
  2. Přibližně po 25 minutách kastrol vyndejte a sejměte pokličku. Libeček sesbírejte a zkompostujte – bude vysušený, zkřehlý a už do šťávy pustil svou báječnou chuť. Obraťte perličku prsy nahoru, osolte ji a opepřete. Přidejte vermut, limetkovou šťávu a dejte znovu do trouby, tentokrát již bez pokličky. Pečte dalších 20 minut, dokud nebude maso propečené a navrchu nezezlátne.
  3. Jakmile je perlička hotová, vyndejte ji z kastrolu a nechte odpočívat. Mezitím si připravte omáčku. Kastrol dejte na plotnu, do šťávy nalijte smetanu a za pomalého míchání vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Perličku posypte čerstvými lístky libečku a servírujte s mrkví, bramborami a omáčkou zvlášť.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Judith Hann

Knihy Omega Judith Hann

Kniha naditá recepty, krásnými fotografiemi a praktickými informacemi o vaření i pěstování bylin je nezbytným průvodcem na cestě za proměnou vašeho jídla s použitím bylinek, které si můžete vypěstovat u vás na zahrádce. Každá sezónní kapitola obsahuje lahodné nápady na jednoduché večeře, mimořádné pečínky, dezerty, zavařeniny a další delikatesy.

Julia Hannová čerpá ze své zkušenosti předsedkyně Společnosti pro byliny, majitelky úspěšné kuchařské školy a celoživotní bylinkářské vášně a svým čtenářům poskytuje klíč k vaření s těmito rozmanitými a všestrannými ingrediencemi.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty