Suroviny
- cibule (nakrájená) 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- česnek (nadrobno nasekaný) 1 stroužek
- kuřecí vývar 150 ml
- perlička 1 ks
- libeček (lístky ) 1 vrchovatá velká hrst + na ozdobu
- vermut (suchý ) 3 lžíce
- limetková šťáva z 1 limety
- limetková kůra z 1 limety
- smetana ke šlehání 120 ml
- mrkev
- vařené brambory (nebo bramborová kaše jako příloha)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velkém žáruvzdorném kastrolu nebo pekáči rozpalte olej a dejte na něj smažit cibulku. Až bude měkká (mělo by to trvat asi 10 minut), přihoďte česnek a opékejte ještě několik minut. Poté zalijte vývarem a dovnitř položte perličku hrudí dolů. Poklaďte ji libečkem. Kastrol přiklopte pokličkou a dejte do trouby.
- Přibližně po 25 minutách kastrol vyndejte a sejměte pokličku. Libeček sesbírejte a zkompostujte – bude vysušený, zkřehlý a už do šťávy pustil svou báječnou chuť. Obraťte perličku prsy nahoru, osolte ji a opepřete. Přidejte vermut, limetkovou šťávu a dejte znovu do trouby, tentokrát již bez pokličky. Pečte dalších 20 minut, dokud nebude maso propečené a navrchu nezezlátne.
- Jakmile je perlička hotová, vyndejte ji z kastrolu a nechte odpočívat. Mezitím si připravte omáčku. Kastrol dejte na plotnu, do šťávy nalijte smetanu a za pomalého míchání vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Perličku posypte čerstvými lístky libečku a servírujte s mrkví, bramborami a omáčkou zvlášť.
Perlička s libečkem a limetkou Zdroj: kuchařka Bylinky