zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Salát s červenou čekankou, grepem a balkánským sýrem
Autor: Jak jíme zdravě na jaře Salát s červenou čekankou, grepem a balkánským sýrem

Salát s červenou čekankou, grepem a balkánským sýrem

Hodnoceno: 4x
Čekanka i grep mají lehce nahořklou chuť, která skvěle ladí se slaným sýrem a do jídelníčku vnese příjemnou chuťovou změnu. Díky sýru je salát dostatečně sytý a můžete si ho dát jako plnohodnotnou lehkou večeři, případně ho lze doplnit opraženými semínky.
do 30 minut
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Dresink:

Postup

  1. Nejprve oloupejte grep: nožem odkrojte cca 0,5 cm z vrchní i spodní části grepu, poté grep postavte na výšku na prkénko a začněte z něj odshora dolů v širších svislých pruzích okrajovat kůru společně s tenkou, bílou slupkou pod ní – s každým řezem byste se tak měli dostat až k samotné červené dužině. Takto pokračujte, dokud grep neoloupete ze všech stran. Po oloupání grep rozkrájejte na jednotlivé měsíčky a ty přemístěte do větší mísy.
  2. Následně omyjte čekanku, každému puku odkrojte tvrdou spodní část (jedná se přibližně o poslední 1 cm na spodním konci puku), poté puky rozeberte na jednotlivé listy a vložte do mísy ke grepu.
  3. Dále nakrájejte na tenké plátky fenykl a červenou cibuli a obojí přidejte do mísy. Následně nasekejte najemno mátu a přidejte ji do mísy. Poté nakrájejte na kostky balkánský sýr, který však do mísy nepřidávejte a namísto toho jej prozatím odložte stranou.
  4. Nakonec připravte dresink: v menší misce smíchejte olivový olej, jablečný ocet, med, sůl a pepř, výslednou směs nalijte do mísy s grepem, čekankou a ostatními ingrediencemi a celý obsah mísy důkladně promíchejte.
  5. Směs z mísy rozdělte do 4 talířů, do každé porce přidejte nakrájený balkánský sýr a hotový salát podávejte s kvasovou bagetou.

PRIMA TIP: Pro změnu můžete použít i světlé čekankové puky a místo grepu lze požít pomelo. Balkánský sýr lze nahradit ovčím sýrem feta.

Salát s červenou čekankou, grepem a balkánským sýrem
Autor: Jak jíme zdravě na jaře Salát s červenou čekankou, grepem a balkánským sýrem

reklama

Jak jíme zdravě na jaře
Petr Novák, Barbora Lundgren, Barbora Hlubučková

Poslední kniha ze série Jíme zdravě po celý rok představuje jarní sezonu v celé její kráse čerstvých bylin, první zeleniny, různých salátů a drobného ovoce. Barevnost a vitaminy dodávají i klíčky a mikrozelenina, kterou si můžete vypěstovat i v truhlíku za oknem.

Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková, autoři populárního blogu Fitrecepty i zdravých kuchařek, opět dokázali, že kreativita a chuť jíst zdravě a zároveň lahodně je nepochybně možná, stačí jen chtít.

Jimezdrave.cz

Související témata: salát , grep , čekanka , fenykl , balkánský sýr , Malá jídla