Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Salát s červenou čekankou, grepem a balkánským sýrem

Moje hodnocení
4x

Čekanka i grep mají lehce nahořklou chuť, která skvěle ladí se slaným sýrem a do jídelníčku vnese příjemnou chuťovou změnu. Díky sýru je salát dostatečně sytý a můžete si ho dát jako plnohodnotnou lehkou večeři, případně ho lze doplnit opraženými semínky.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • červený grep 1 ks (300 g)
  • červené čekankové puky 200 g
  • fenyklová bulva 80 g
  • med (červená cibule) 50 g
  • čerstvá máta 10 g
  • balkánský sýr 100 g
  • kvasová bageta 4 plátky (po 60 g)

Dresink

  • olivový olej 1 lžíce
  • jablečný ocet 1 lžíce
  • med 1 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Nejprve oloupejte grep: nožem odkrojte cca 0,5 cm z vrchní i spodní části grepu, poté grep postavte na výšku na prkénko a začněte z něj odshora dolů v širších svislých pruzích okrajovat kůru společně s tenkou, bílou slupkou pod ní – s každým řezem byste se tak měli dostat až k samotné červené dužině. Takto pokračujte, dokud grep neoloupete ze všech stran. Po oloupání grep rozkrájejte na jednotlivé měsíčky a ty přemístěte do větší mísy.
  2. Následně omyjte čekanku, každému puku odkrojte tvrdou spodní část (jedná se přibližně o poslední 1 cm na spodním konci puku), poté puky rozeberte na jednotlivé listy a vložte do mísy ke grepu.
  3. Dále nakrájejte na tenké plátky fenykl a červenou cibuli a obojí přidejte do mísy. Následně nasekejte najemno mátu a přidejte ji do mísy. Poté nakrájejte na kostky balkánský sýr, který však do mísy nepřidávejte a namísto toho jej prozatím odložte stranou.
  4. Nakonec připravte dresink: v menší misce smíchejte olivový olej, jablečný ocet, med, sůl a pepř, výslednou směs nalijte do mísy s grepem, čekankou a ostatními ingrediencemi a celý obsah mísy důkladně promíchejte.
  5. Směs z mísy rozdělte do 4 talířů, do každé porce přidejte nakrájený balkánský sýr a hotový salát podávejte s kvasovou bagetou.

PRIMA TIP: Pro změnu můžete použít i světlé čekankové puky a místo grepu lze požít pomelo. Balkánský sýr lze nahradit ovčím sýrem feta.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty