Suroviny
- grep (červený ) 1 ks (300 g)
- červené čekankové puky 200 g
- fenykl (fenyklová bulva) 80 g
- červená cibule 50 g
- máta (čerstvá ) 10 g
- balkánský sýr 100 g
- bageta (kvasová ) 4 plátky (po 60 g)
Dresink
- olivový olej 1 lžíce
- jablečný ocet 1 lžíce
- med 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve oloupejte grep: nožem odkrojte cca 0,5 cm z vrchní i spodní části grepu, poté grep postavte na výšku na prkénko a začněte z něj odshora dolů v širších svislých pruzích okrajovat kůru společně s tenkou, bílou slupkou pod ní – s každým řezem byste se tak měli dostat až k samotné červené dužině. Takto pokračujte, dokud grep neoloupete ze všech stran. Po oloupání grep rozkrájejte na jednotlivé měsíčky a ty přemístěte do větší mísy.
- Následně omyjte čekanku, každému puku odkrojte tvrdou spodní část (jedná se přibližně o poslední 1 cm na spodním konci puku), poté puky rozeberte na jednotlivé listy a vložte do mísy ke grepu.
- Dále nakrájejte na tenké plátky fenykl a červenou cibuli a obojí přidejte do mísy. Následně nasekejte najemno mátu a přidejte ji do mísy. Poté nakrájejte na kostky balkánský sýr, který však do mísy nepřidávejte a namísto toho jej prozatím odložte stranou.
- Nakonec připravte dresink: v menší misce smíchejte olivový olej, jablečný ocet, med, sůl a pepř, výslednou směs nalijte do mísy s grepem, čekankou a ostatními ingrediencemi a celý obsah mísy důkladně promíchejte.
- Směs z mísy rozdělte do 4 talířů, do každé porce přidejte nakrájený balkánský sýr a hotový salát podávejte s kvasovou bagetou.
PRIMA TIP: Pro změnu můžete použít i světlé čekankové puky a místo grepu lze požít pomelo. Balkánský sýr lze nahradit ovčím sýrem feta.