Ryba
- filety tresky tmavé 2 x 200 g
- máslo/extra panenský olivový olej 10 g
- Tymián 4 snítky
- Sůl
Zelenina
- mix brambor 100 g
- hrst lusků cukrového hrášku
- barevná mrkev 3 ks
- Špenát
- krvavý pomeranč 1 ks
Zálivka
- krvavý pomeranč
- šťáva z jednoho krvavého/klasického pomeranče
- extra panenský olivový olej 100 ml
- červený vinný ocet 3 lžíce
- sůl, pepř
Článek
Recepty na skvělé rybí polévky, které si s chutí dopřejete během celého roku!
Rybí polévku si nemusíte vařit pouze během vánočních svátků v podobě té kapří – existuje řada dalších receptů, které pracují například s lososem. A jsou to opravdové...
Postup přípravy
- Tresku omyjte, osušte a osolte. Na filety položte snítky tymiánu.
- Rybu vložte do máslem vymazaného pekáčku a pečte v troubě na 180 °C asi 10 minut. Přesný čas nejde určit, záleží na výšce filetů. Důležité je, aby se ryba nevysušila, udržuje si totiž zbytkové teplo a po vyndání z trouby ještě tzv. dochází.
- Batáty i brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Zvlášť je uvařte, sceďte a nechte stranou přikryté pokličkou.
- Mrkvičku oloupejte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje nebo 15 g másla a přidejte mrkev. Osmahněte ji dozlatova na vyšším plamenu, následně přidejte cukrový hrášek a restujte ještě asi dvě minuty. Pokud byste chtěli zdravější variantu přípravy a máte doma pařáček, na kterém se ohřívají knedlíky, můžete zeleninu uvařit v páře pod pokličkou.
- Na zálivku smíchejte ocet se šťávou z pomeranče a tenkým pramínkem pomocí metly zašlehávejte do směsi olej. Vznikne krásně nadýchaná emulze. Nakonec zálivku osolte a opepřete.
- Na talíř připravte zeleninu, přidejte špenát, krvavý pomeranč a doprostřed položte rybu. Vše zalijte zálivkou a můžete podávat.