Nakládané citrony jsou nezbytnou součástí blízkovýchodní kuchyně, ale i kuchyně severní Afriky nebo jižní Asie. Jsou ale tak skvělé, že se snadno uplatní i v mnoha evropských receptech. Tahle chuťová bombička by neměla ve vaší lednici chybět!
Nakládané citrony – vyzkoušejte poklad blízkovýchodní kuchyně
Pokud při vaření rádi používáte citronovou šťávu a kůru, budete z tohoto dochucovadla rozhodně nadšeni. Spojuje v sobě kyselost a slanost a vytváří neodolatelnou umami chuť, která dodá každému jídlu šmrnc.
Co jsou vlastně nakládané citrony?
Nakládané citrony jsou většinou celé citrony nakládané v soli a citronové šťávě, které se na tmavém místě nechají uležet minimálně měsíc, až pustí šťávu, kůra i dužina změkne, ztratí hořkost a lehce zrosolovatí. Do jídla se pak přidává najemno nakrájená kůra, ale někdo používá i dužinu a určitě využijete i kyselo-slanou šťávu.
V marocké a blízkovýchodní i středovýchodní kuchyni jsou nakládané citrony nezaměnitelné, ale jejich výraznou chuť můžete využít i v mnoha dalších jídlech.
- těstoviny
- saláty a salátové dresinky
- marinády
- dušená jídla
- grilované maso a ryby
Nakládané citrony – vyzkoušejte poklad blízkovýchodní kuchyně 2 Zdroj: iStock
Vyzkoušet ale můžete i další nápady:
- Jednoduché těstoviny – stačí vám jen dobrý olivový olej, česnek, nasekaný nakládaný citron a trochu chilli a hladkolisté petržele, a během chvíle vykouzlíte skvělou letní večeři.
- Salsa – Ať už připravujete jakoukoli salsu na grilovačku nebo jako pohoštění k nachos, přidejte do ní kousek nasekaného citronu – hodí se do salsy z manga, broskví i do rajčatové klasiky.
- Salátový dresink – Jednoduchou vinaigrette zálivku připravíte ze šťávy z nakládaných citronů, která je kyselá i slaná, doplňte ji dobrým olivovým olejem a čerstvě namletým pepřem. Můžete přidat také trochu medové hořčice.
- Ochucená majonéza – Najemno nasekané citrony smíchejte s majonézou, můžete přidat i čerstvé bylinky, například kerblík. Hodí se báječně například ke smažené rybě nebo ke grilovaným krevetám.
- Pečené kuře – Smíchejte šťávu z nakládaných citronů s nasekaným česnekem a čerstvými bylinkami a touto směsí potřete kuře před pečením. Pro ještě výraznější chuť, pokud pečete celé kuře, můžete do dutiny dát i kus naloženého citronu.
- Ochucené máslo – Nasekaný naložený citron vmíchejte do změklého másla, zarolujte z něj váleček, který zabalte do alobalu a dejte do lednice nebo do mrazáku ztuhnout. Používejte na vařenou kukuřici, na zelené fazolky či hrášek nebo zkrátka na jakoukoli letní grilovanou zeleninu.
Nakládané citrony – vyzkoušejte poklad blízkovýchodní kuchyně 3 Zdroj: iStock
Jak naložit citrony
Na nakládání se hodí všechny druhy citronů. V ideálním případě vyberte citrony v bio kvalitě, pokud je neseženete, vezměte jakékoli, ale před naložením je důkladně vydrbejte kartáčkem, abyste je zbavili voskové vrstvy.
Další ingrediencí je sůl. Vhodná je hrubě mletá mořská sůl bez přidaného jódu. Víc toho není potřeba, přesně takto nakládali citrony i naši předci už před tisíci lety. Ale pokud rádi experimentujete, můžete přidat i nějaké koření, například celý pepř, semínka hořčice, mletou kurkumu, chilli vločky, kardamom, celou skořici nebo snítku rozmarýnu či tymiánu.
Tradičně se nakládají celé citrony nakrojené podélně do kříže, ale můžete je rozkrájet na klíny nebo na kolečka.
Nakládané citrony – vyzkoušejte poklad blízkovýchodní kuchyně 4 Zdroj: iStock
Nakládané citrony podle Ottolenghiho
Izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi zpopularizoval blízkovýchodní kuchyni po celém světě. A právě nakládané citrony patří k jeho nejoblíbenějším surovinám. Dodají totiž výraznou svěží chuť masovým i bezmasým pokrmům.
POTŘEBUJETE:
- 6–8 celých citronů, nejlépe v bio kvalitě
- 6–8 lžic mořské hrubší soli
- 1 hrnek citronové šťávy
Něco navíc (není nutné):
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 10 kuliček celého pepře
- 1 červená chilli paprička
- 2 lžíce olivového oleje
POSTUP:
- Sterilizujte sklenici, aby byla opravdu čistá (prolijte ji vroucí vodu nebo ji nechte umýt v myčce).
- Citrony důkladně vydrbejte kartáčkem. Poté je nařízněte do kříže, ale neprokrojte je úplně. Pokud máte trpělivost, můžete vyndat pecky. Poté do zářezů dejte sůl, asi lžíci do každého citronu.
- Nasolené citrony dejte do sklenice a lehce je na sebe namačkejte, ať je sklenice co nejvíc naplněná.
- Sklenici uzavřete víčkem a přemístěte na chladné a temné místo na týden. Uvidíte, že se ve sklenici začne objevovat šťáva.
- Po týdnu sklenici otevřete, přidejte koření či bylinky, pokud je chcete použít, ale není to nutné. Nakonec přilijte dostatek čerstvě vymačkané citronové šťávy tak, aby byly citrony ponořené. Navrch zakapejte trochou olivového oleje, zavřete víčkem a na chladném temném místě nechte uležet další 3 až 4 týdny. Občas můžete sklenici trochu protřepat. Poté sklenici s nakládanými citrony přemístěte do lednice, kde vydrží bez problému minimálně rok, sůl je prostě skvělý konzervant.
Zdroj: www.omgyummy.com, www.craftbeering.com; zdroj foto: iStock