Nakládané citrony jsou nezbytnou součástí blízkovýchodní kuchyně, ale i kuchyně severní Afriky nebo jižní Asie. Jsou ale tak skvělé, že se snadno uplatní i v mnoha evropských receptech. Tahle chuťová bombička by neměla ve vaší lednici chybět!

Nakládané citrony – vyzkoušejte poklad blízkovýchodní kuchyně Zdroj: iStock
Nakládané citrony jsou nezbytnou součástí blízkovýchodní kuchyně, ale i kuchyně severní Afriky nebo jižní Asie. Jsou ale tak skvělé, že se snadno uplatní i v mnoha evropských receptech. Tahle chuťová bombička by neměla ve vaší lednici chybět!
Pokud při vaření rádi používáte citronovou šťávu a kůru, budete z tohoto dochucovadla rozhodně nadšeni. Spojuje v sobě kyselost a slanost a vytváří neodolatelnou umami chuť, která dodá každému jídlu šmrnc.
Nakládané citrony jsou většinou celé citrony nakládané v soli a citronové šťávě, které se na tmavém místě nechají uležet minimálně měsíc, až pustí šťávu, kůra i dužina změkne, ztratí hořkost a lehce zrosolovatí. Do jídla se pak přidává najemno nakrájená kůra, ale někdo používá i dužinu a určitě využijete i kyselo-slanou šťávu.
V marocké a blízkovýchodní i středovýchodní kuchyni jsou nakládané citrony nezaměnitelné, ale jejich výraznou chuť můžete využít i v mnoha dalších jídlech.
Nakládané citrony – vyzkoušejte poklad blízkovýchodní kuchyně 2 Zdroj: iStock
Nakládané citrony – vyzkoušejte poklad blízkovýchodní kuchyně 3 Zdroj: iStock
Na nakládání se hodí všechny druhy citronů. V ideálním případě vyberte citrony v bio kvalitě, pokud je neseženete, vezměte jakékoli, ale před naložením je důkladně vydrbejte kartáčkem, abyste je zbavili voskové vrstvy.
Další ingrediencí je sůl. Vhodná je hrubě mletá mořská sůl bez přidaného jódu. Víc toho není potřeba, přesně takto nakládali citrony i naši předci už před tisíci lety. Ale pokud rádi experimentujete, můžete přidat i nějaké koření, například celý pepř, semínka hořčice, mletou kurkumu, chilli vločky, kardamom, celou skořici nebo snítku rozmarýnu či tymiánu.
Tradičně se nakládají celé citrony nakrojené podélně do kříže, ale můžete je rozkrájet na klíny nebo na kolečka.
Nakládané citrony – vyzkoušejte poklad blízkovýchodní kuchyně 4 Zdroj: iStock
Izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi zpopularizoval blízkovýchodní kuchyni po celém světě. A právě nakládané citrony patří k jeho nejoblíbenějším surovinám. Dodají totiž výraznou svěží chuť masovým i bezmasým pokrmům.
POTŘEBUJETE:
Něco navíc (není nutné):
POSTUP:
Zdroj: www.omgyummy.com, www.craftbeering.com; zdroj foto: iStock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living