Suroviny
- hovězí steak (rib-eye nebo rump steak) 300 g
- škrob 2 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- červená paprika 1 ks
- cibule (velká ) 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Omáčka
- pomerančová kůra (najemno nastrouhaná kůra z 1/2 bio pomeranče) z 1/2 pomeranče
- pomerančová šťáva z 1 pomeranče
- sójová omáčka (světlá,nejlépe Kikkoman) 5 lžic
- cukr 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 2cm kousek
Dokončení
- voda (studená ) 50 ml
- škrob 1 lžička
- jasmínová rýže (k podávání)
- jarní cibulka (k podávání)
Postup přípravy
- Hovězí steak nakrájejte na tenké nudličky. Maso osolte, opepřete a promíchejte se škrobem, až budou kousky hezky obalené.
- V pánvi wok nebo ve velké pánvi rozehřejte olej a kousky masa na něm zprudka orestujte dohněda. Poté je vyjměte z pánve a nechte stranou.
- Do woku vhoďte papriku a cibuli nakrájené na cca 2cm kostičky. Restujte asi 2 minuty, až zelenina lehce změkne, poté vraťte do pánve i maso a vše zalijte omáčkou.
- Omáčku předem smíchejte v hrnku z pomerančové kůray a šťávy, sójové omáčky, cukru a najemno nastrouhaného česneku a zázvoru.
- Směs v pánvi restujte s omáčkou asi minutu, poté přidejte studenou vodu, v které jste rozmíchali lžičku škrobu. Restujte ještě minutku, až omáčka lehce zhoustne a začne se lesknout.
- Podávejte posypané nakrájenou jarní cibulkou s jasmínovou rýží.
PRIMA TIP: Tohle stir-fry bude chutnat skvěle i s jiným druhem masa - použijte třeba kuřecí stehenní řízek nebo vepřovou krkovici.
Hovězí stir-fry s paprikou a pomerančovou omáčkou 2 Zdroj: Klára Michalová