návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Opékaný lilek s česnekem, citronem a granátovým jablkem

2–4 porce
do 1,5 hodiny
Opékaný lilek s česnekem, citronem a granátovým jablkem
Opékaný lilek s česnekem, citronem a granátovým jablkem Autor: Jeruzalém
V kuchyních zemí Středního východu má lilek nezastupitelnou roli. V tomto pokrmu, který je pokládán za svého druhu salát a podává se jako součást mezze, jakési předkrmové tabule, skvěle vynikne chuť důkladně „opáleného“ lilku.
Reklama

Ikonický lilkový krém či, chcete-li, pyré v různých podobách nese název baba ganuš a od receptu uvedeného níže jej dělí pouze zakapání sezamovým olejem – tenhle krok je jen na vás! Ať tak či tak, skvěle se hodí i ke grilovanému masu či rybě.

Reklama

Postup

  1. Máte-li plynový sporák, zakryjte plochu okolo hořáků alobalem, aby se neušpinila. Lilky položte přímo na hořáky do středně vysokých plamenů a opékejte je 15 až 18 minut, dokud jejich slupka nezčerná a dužina nezměkne. Kovovými kleštěmi lilky občas otočte, aby se pekly rovnoměrně. Nebo můžete lilky na pár místech naříznout do hloubky několika centimetrů a opékat je na pečicím plechu pod grilem asi hodinu. Obracejte je zhruba po 20 minutách a v opékání pokračujte, i když lilky třeba prasknou.
  2. Lilky nechte trochu vychladnout. Jakmile je možné s nimi pracovat, nařízněte každý z nich po délce a lžící vyberte měkkou dužinu. Dužinu rozdělujte rukama na dlouhé, tenké pruhy. Slupku vyhoďte a dužninu nechte vykapat v cedníku (nejméně hodinu, raději však déle, abyste se zbavili co největšího množství vody).
  3. Lilky dejte do středně velké mísy a přidejte k nim česnek, citronovou kůru a šťávu, olivový olej, ½ lžičky soli a pořádnou špetku černého pepře. Zamíchejte a lilky nechte marinovat při pokojové teplotě nejméně hodinu.
  4. Těsně před podáváním vmíchejte do směsi většinu bylinek a případně ji dochuťte. Lilkový krém upravte na talíři nebo v misce do tvaru vysokého kužele a posypte zrnky granátového jablka a zbylými bylinkami.
Reklama

Opékaný lilek s česnekem, citronem a granátovým jablkem  Foto: Opékaný lilek s česnekem, citronem a granátovým jablkem; foto: Jeruzalém

Jeruzalém

Jeruzalém Foto:

Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Autoři této knihy vyrůstali v 70. až 80. letech minulého století v Jeruzalémě, aniž by se znali. Yotam žil v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. Setkali se v Londýně roku 1999 a stali se z nich obchodní partneři ve firmě Ottolenghi, která mimo jiné provozuje restaurace a lahůdkářství. Jejich zážitky z dětství jim po čase posloužily jako inspirace při psaní této knihy. Tradiční recepty upravili tak, aby vyhovovaly životnímu stylu a chutím současných kuchařů a strávníků. Kniha je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa.

Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin i masa, ale i dezertů, vybraných autory na základě jejich preferencí chutí a zvyků při vaření a také vzpomínek na to, jak se vařilo v jejich širších rodinách. Nesnažili se podrobně dokumentovat židovskou ani arabskou kuchyni v uvedeném městě, šlo jim spíše o zachycení vlastních zkušeností a jejich využití v současném stylu vaření.

Vydalo nakladateství Slovart.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama