Jak to bylo, šéfe? Hradčanský telecí špíz se slaninou a mandarinkami podle Josefa Franka
Jak to bylo, šéfe (8) - Hradčanský špíz
Moje hodnocení
10x
V závěrečné epizodě Jak to bylo, šéfe? se v jedné kuchyni potká Zdeňek Pohlreich se svým kuchařským guru Josefem Frankem, se kterým pracoval hned po vyučení. Pan Frank rozhodně neztratitl nic ze své preciznosti a spolu se Zdeňkem připraví efektní špízy z telecího masa s ochucenou rýží.
Plátky masa naklepejte přes fólii natenko jako na roládu, ochuťte kari kořením a osolte. Plátky šunky rozložte na maso a navrch dejte ve víně naložené dílky mandarinek. Zabalte jako roládky.
Ty překrájejte na 5-6 dílů, které obalte nakrájenou plátkovou slaninu. Jednotlivé zabalené kousky napíchejte naplocho na špíz.
Na rozehřáté pánvi s olejem pomalu špízy opečte cca 8 minut. Poté vložte do předem rozehřáté trouby na 180 °C a nechte 10 minut dopéct.
Do vytvořené šťávy vlijte zbytek vína a lehce povařte. Tímto sosem podlijte špízy na talíři. Podávejte s různě upravenou rýží, například šunkovou.