Sezóna hub startuje, a pokud se poštěstí a vy se z lesa vrátíte s košíkem hub, nebo když se nepoštěstí a narazíte na čerstvé houby na farmářském trhu, máme pro vás tip, jak připravit jedny z nejlahodnějších hub - lišky.
6 porcí
30 minut
Suroviny
lišky
150 g
kulatozrnná rýže arborio
250 g
malá cibule
1 ks
Máslo
1 lžička
Anglická slanina
50 g
zeleninový vývar
700 ml
Voda
200 ml
bílé vino
100 ml
kmín
1/2 lžičky
Sůl
čerstvě namletý pepř
čerstvý rozmarýn
parmazán
80 g
Postup přípravy
Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a lehce orestujte. Vsypte rýži a asi 2 minuty restujte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní.
Stáhněte plamen na třetinový výkon. Rýži podlijte vínem a míchejte, dokud se nevyvaří. Poté začněte postupně, po sběračkách, přilívat vývar. Pro začátek přilijte dvě sběračky, pokrájené lišky a kmín. Míchejte, doku se tekutina nevstřebá a přilijte další sběračku. Rýži osolte, opepřete a přidejte nakrájený rozmarýn. S přiléváním vývaru pokračujte, dokud není rizoto hotové - rýže by měla být uvařená naskus, měkká, ale s pevným středem.
Konzistence rizota by neměla být suchá, spíše tekutá. Na závěr vmíchejte nastrouhaný parmazán a kousek másla pro zjemnění. Podávejte ihned.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.