Suroviny
- polotučný tvaroh (v alobalu) 250 g
- žloutek 2 ks
- hrubá mouka 2–4 lžíce
- sůl 1 špetka
- jahody 500 g
- cukr krupice 100 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- polotučný tvaroh 250 g
- citron 1 ks
- moučkový cukr 2 lžíce
- slunečnicová semínka 2 lžíce
Postup přípravy
- Tvaroh smíchejte se žloutky a moukou (sůl a kypřicí prášek promíchejte předem s moukou). Vypracujte rychle hladké těsto a na pomoučněném vále vypracujte váleček. Nožem nebo kartou nakrájejte na 20g kousky, ze kterých připravte stejnoměrné kulaté knedlíčky.
- Vařte je v lehce osolené vodě 6 minut.
- Jahodový žahour připravte z jahod, cukru, smetany a tvarohu.
- Na talíři ke knedlíkům naservírujte ještě vyšlehaný tvaroh s citronovou kůrou a moučkovým cukrem, praženými slunečnicovými semínky a vše posypte moučkovým cukrem.
Tvarohové knedlíky a jahodový žahour podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Zdroj: Vinohradský Parlament
Jahodové léto ve Vinohradském Parlamentu
Na polích již červenají a voní jahody a to znamená, že léto je už konečně tady. Oslavte zahájení jahodové sezony ve Vinohradském Parlamentu.
V termínu od 21. do 27. června se tu koná tradiční jahodový festival, který přinese nejrůznější druhy jahodových knedlíků a další laskominy. „Jahodové knedlíky mají v českých domácnostech velkou oblibu, a proto se snažíme na festivalu uvést vždy nějakou novinku nebo přijít s méně známým těstem, které si lidé doma běžně neudělají,“ přibližuje záměr šéfkuchař Jan Pípal a dodává: „Na menu jsme proto zařadili například jahodové knedlíky z makového těsta nebo odpalované jahodové knedlíky doplněné o bezinkovou espumu.“ Nebude chybět ani oblíbený jahodový pohár nebo salát z čerstvých jahod doplněný o rukolu, fenykl, hrášek, čerstvý kozí sýr a domácí housku.
Připravte si klasické plněné jahodové knedlíky z tvarohového těsta podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE