Suroviny
- kuřecí srdce (čerstvá) 300 g
- olivový olej
- máslo 30 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- tymián (čerstvý) 2 snítky
Lišky nakyselo
- máslo 2–3 lžíce
- cibule 1 ks
- pepř celý
- bobkový list
- kmín
- hladká mouka 3 lžíce
- kuřecí vývar 1,2 litru
- smetana 400 ml
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř
- ocet
- lišky (čerstvé) 300 g
- kerblík (čerstvý)
Postup přípravy
- Nejprve připravte lišky nakyselo. Na másle zpěňte pokrájenou cibuli s kořením, přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Metlou do jíšky zašlehejte kvalitní kuřecí vývar, uveďte do varu a nechte pomalu vařit alespoň půl hodiny. Takto připravené řídké velouté (tak se pro sametový vzhled říká jíšce francouzsky) sceďte do dalšího hrnce. Přilijte smetanu a nechte provařit. Dle potřeby dochuťte solí, pepřem a octem.
- Očištěné lišky dle potřeby pokrájejte a orestujte na másle na pánvi. Dochuťte solí, pepřem a čerstvým kerblíkem. Při podávání vmíchejte lišky do připravené omáčky.
- Očištěná srdíčka zprudka opečte na pánvi s olivovým olejem. Stáhněte teplotu a přidejte máslo, nechte ho na pánvi pomalu rozpustit a srdíčka v něm krátce dovařte. Dochuťte solí, pepřem a lístky čerstvého tymiánu. Srdíčka rozdělte do talířů a přelijte liškami nakyselo.