Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Finská lišková polévka

4 porce
do 30 minut
Finská lišková polévka
Finská lišková polévka Autor: Večeře u Florentýny
Ve Finsku vaří takovou polévku v každé rodině a stejně jako my milují houbaření. Křehké lišky doplňuje měkký krémový sýr. Není to žádný taveňák, byť se mu podobá konzistencí, termizovaný sýr vzniká jiným způsobem a neobsahuje tavicí soli.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Očistěte lišky. Přestože se u hub doporučuje pouze otření suchou utěrkou nebo ubrouskem, lišky jsou tak malé a je jich v uvedeném množství tolik, že byste dnešní polévku vařili ještě zítra. Zbavte houby velkých nečistot a pak je rychle propláchněte v cedníku ve studené vodě. Zbytečně je dlouho nemáčejte, protože dokážou nasát vodu. Omyté a okapané houby nakrájejte ledabyle nahrubo.
  2. Ve středně velkém hrnci zprudka rozehřejte máslo, až zpění. Přidejte houby a na silném žáru je rychle opékejte. Nemusíte stále míchat, ale občas jimi prohoďte. Houby nejprve pustí vodu, ta se však po pár minutách vypaří zase zpět na tuk a teprve potom se začnou opravdu opékat. Vytrvejte minutu v tomto opékání a vyjměte asi dvě lžíce hub na ozdobu.
  3. Opečené houby osolte, zasypte rozemnutou majoránkou, zalijte smetanou a horkým vývarem. Přidejte sýr a trochu ho rozmíchejte. Přiveďte k varu a vařte nezakryté 5 minut, víc není potřeba.
  4. Polévku nahrubo rozmixujte ponorným mixérem a podle potřeby ještě dosolte. Nesnažte se o úplně jemný krém, malé kousky hub jsou žádoucí. Rozlijte do talířů a ozdobte odloženými houbami.
Reklama

PRIMA TIP: Polévku můžete ozdobit snítkou čerstvé majoránky a zakápnout olivovým olejem nebo smíchaným s lanýžovým olejem.

Večeře u Florentýny Foto: VEČEŘE U FLORENTÝNY

Jana Florentýna Zatloukalová

Zkušená autorka kuchařek pro dceru, podle kterých dokáže vařit i člověk, který do kuchyně vkročí poprvé, odpovídá ve své nejnovější kuchařce na palčivou otázku mnoha domácností: Co bude dnes k večeři?

Vlastně přesněji: Co bude dnes k večeři, aby to bylo rychlé, levné a zdravé? Pro všechny maminky, manželky, milenky, jejich partnery a děti sepsala sto receptů na celý rok. V každém ročním období nabízí přes dvacet receptů na snadné a rychlé večeře a k tomu spoustu nápadů a inspirace na další variace. Teplé večeře tak můžete podávat každý den.

Více na www.kucharkaprodceru.cz, kde si knihu za 449 Kč můžete i koupit.

Související témata: Polévky , Finská kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama