Suroviny
- polohrubá mouka 200 g
- hrubá mouka 200 g
- droždí 1/2 kostky
- cukr krupice 1 lžíce
- plnotučné mléko 250 ml
- vejce 1 ks
- mletý mák 100 g
- sůl 1 špetka
- jahody (čerstvé)
Postup přípravy
- Z části mléka, mouky, cukru a droždí připravte kvásek a na teplém místě nechte cca 30 minut kynout.
- Ostatní suroviny dejte do mísy, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, Těsto vyvalte na dřevěnou desku, přikryjte utěrkou a nechte 30 minut vykynout.
- Z těsta připravte placičky, které naplňte čerstvými jahodami a důkladně vypracujte kulaté knedlíky. Posypte moukou a nechte znovu vykynout cca 10 minut.
- Knedlíky vařte 8–10 minut v lehce osolené vodě.
- Podávejte se strouhaným tvrdým tvarohem, přepuštěným máslem a moučkovým cukrem.
Kynuté knedlíky z makového těsta plněné jahodami podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Zdroj: Vinohradský Parlament
Kynuté knedlíky z makového těsta plněné jahodami podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Zdroj: Vinohradský Parlament
Vyzkoušejte také jahodové knedlíky z tvarohového těsta podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE