Yotam Ottolenghi

Květák pečený s chilli máslem podle Yotama Ottolenghiho

Moje hodnocení
4x

Dlouhým pečením v marinádě z másla, oleje a pečených chilli papriček získá květák téměř masitou chuť, která zazáří samotná, bez dalšího doprovodu. Veganskou verzi připravíte záměnou másla za olivový olej a chilli máslo nebo chilli olej si můžete připravit až dva týdny předem a přidávat na omeletu, pečená vejce nebo použít jako marinádu na zeleninu či kuře.

4 porce
90 minut
orientální

Suroviny

  • velké květáky i s listy 2 ks
  • cibule 2 ks
  • červené chilli papričky 8 ks
  • citron 1 ks
  • vejce (sůl)

Chilli máslo

Yotam Ottolenghi máslo ochucuje dvěma druhy chilli vloček – 1¼ lžičkou urfských a ¾ lžičky aleppských, ale použít můžete i ty, co máte doma. Jen upravte jejich množství podle jejich pálivosti a vaší chuti.

Postup přípravy

  1. Seřízněte listy nahoře na každém květáku tak, aby bylo vidět asi 5 cm z květáku. Oba květáky nakrájejte po délce na čtvrtky – listy zůstanou na spodní straně připojené.
  2. Ve velkém hrnci, do kterého se vejde všechen květák najednou, ohřejte dostatek osolené vody k varu. Vložte do ní květák a vařte ho 2 minuty ponořený ve vroucí vodě (můžete jej zatížit poklicí o něco menší, než je průměr hrnce). Květák přesuňte do cedníku a nechte ho okapat.
  3. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C. Máslo rozehřejte a promíchejte s olejem, solí, rajčatovým protlakem, chilli vločkami, harissou, cukrem a oloupaným prolisovaným česnekem. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, chilli papričky podélně nařízněte, ale nedokrojte. Plech vyložte pečicím papírem. Květák, cibuli a chilli papričky rozprostřete na připravený plech a přelijte chilli máslem. Opatrně promíchejte, aby bylo vše máslem pokryté a květák dejte listem navrch. Pečte 30 minut, vyjměte cibuli a chilli papričky, květák důkladně potřete chilli máslem, snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě 35–40 minut, až květák zhnědne a listy jsou křupavé. Během pečení ještě květák dvakrát potřete chilli máslem. Na posledních 5 minut vraťte cibuli a chilli papričky do trouby, aby se prohřály.
  4. Květák rozdělte na talíře, doplňte cibulí a chilli papričkami, pokapejte chilli máslem a doplňte klínky citronu.

PRIMA TIP: Harissa představuje severoafrickou kořenicí směs vyrobenou z chilli papriček, římského kmínu, česneku a koriandru. Použít ji můžete všude, kde byste sáhli po chilli papričkách. Smícháním s olivovým olejem a rozmixováním s čerstvým česnekem a paprikou vzniká pasta. Koření si můžete připravit sami doma, nebo už koupit hotové.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Slovart Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty