Suroviny
- květák (velké květáky i s listy) 2 ks
- cibule 2 ks
- červené chilli papričky 8 ks
- citron 1 ks
- sůl
Chilli máslo
- máslo 120 g
- olivový olej 110 g
- rajský protlak 2½ lžičky
- chilli (chilli vločky) 1½–2 lžičky
- harissa (růžová ) 90 g
- česnek (rozdrcený) 3 lžičky
- cukr krupice 1½ lžičky
- sůl 1 lžička
Yotam Ottolenghi máslo ochucuje dvěma druhy chilli vloček – 1¼ lžičkou urfských a ¾ lžičky aleppských, ale použít můžete i ty, co máte doma. Jen upravte jejich množství podle jejich pálivosti a vaší chuti.
Postup přípravy
- Seřízněte listy nahoře na každém květáku tak, aby bylo vidět asi 5 cm z květáku. Oba květáky nakrájejte po délce na čtvrtky – listy zůstanou na spodní straně připojené.
- Ve velkém hrnci, do kterého se vejde všechen květák najednou, ohřejte dostatek osolené vody k varu. Vložte do ní květák a vařte ho 2 minuty ponořený ve vroucí vodě (můžete jej zatížit poklicí o něco menší, než je průměr hrnce). Květák přesuňte do cedníku a nechte ho okapat.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C. Máslo rozehřejte a promíchejte s olejem, solí, rajčatovým protlakem, chilli vločkami, harissou, cukrem a oloupaným prolisovaným česnekem. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, chilli papričky podélně nařízněte, ale nedokrojte. Plech vyložte pečicím papírem. Květák, cibuli a chilli papričky rozprostřete na připravený plech a přelijte chilli máslem. Opatrně promíchejte, aby bylo vše máslem pokryté a květák dejte listem navrch. Pečte 30 minut, vyjměte cibuli a chilli papričky, květák důkladně potřete chilli máslem, snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě 35–40 minut, až květák zhnědne a listy jsou křupavé. Během pečení ještě květák dvakrát potřete chilli máslem. Na posledních 5 minut vraťte cibuli a chilli papričky do trouby, aby se prohřály.
- Květák rozdělte na talíře, doplňte cibulí a chilli papričkami, pokapejte chilli máslem a doplňte klínky citronu.
PRIMA TIP: Harissa představuje severoafrickou kořenicí směs vyrobenou z chilli papriček, římského kmínu, česneku a koriandru. Použít ji můžete všude, kde byste sáhli po chilli papričkách. Smícháním s olivovým olejem a rozmixováním s čerstvým česnekem a paprikou vzniká pasta. Koření si můžete připravit sami doma, nebo už koupit hotové.