Suroviny
- květák 1 ks (800 g)
- olivový olej 4 lžíce
- červený vinný ocet 2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- kváskový chleba 100 g
- loupané mandle 50 g
- pečené papriky (červené, nakládané) 460 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Z květáku odstraňte ovadlé vnější listy a odřízněte 1 cm košťálu. Pak hlávku rozpulte, nakrájejte ji na 3cm klínky a rozprostřete je do pekáče. Zakápněte 2 lžícemi oleje a 1 lžící vinného octa, osolte, opepřete a pečte zhruba 35 minut, až květák zezlátne a bude křehký.
- Mezitím oloupejte česnek, chleba natrhejte na malé kousky a spolu s mandlemi dejte vše do druhého pekáčku. Přidejte do trouby po 20 minutách pečení květáku a pečte 15 minut.
- Hrst upečených mandlí odložte a zbylé mandle rozmixujte s česnekem, pečeným chlebem, okapanými paprikami, zbylým olejem a vinným octem na jemnou omáčku. Podle potřeby ji zřeďte troškou vody. Dochuťte solí a pepřem, případně olejem a octem.
- Omáčku nalijte na servírovací talíř a rozložte na ní květák. Odložené mandle nasekejte a posypte jimi květák.
PRIMA TIP: Pečené papriky koupíte už hotové, červené či barevné, naložené v oleji, ve sladkokyselém či pikantním nálevu i ve vlastní šťávě. Pro tento recept se hodí ty nejprostší, avšak kvalitní. Můžete si je samozřejmě i upéct doma – papriky rozpulte, vyjměte jádřinec a upečte v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 20 minut, až začnou na povrchu tmavnout. Přesuňte je do misky, zakryjte potravinářskou fólií a nechte zapařit. Pak je snadno oloupete.
Vyzkoušejte také neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE