Suroviny
- anglická slanina 100 g
- květák (růžičky) 210 g
- chléb (kváskový) 4–6 silných krajíců
- máslo 3 lžíce
- smetanový sýr 2 lžíce
- smetana ke šlehání 120 ml
- čedar (nastrouhaný) 75 g
- strouhaný parmazán 1 a 1/2 lžíce
- hořčice 1 lžička
- mletá sladká paprika (nebo kajenský pepř) 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- pažitka (nasekaná)
Postup přípravy
- Zapněte v troubě funkci gril na nejvyšší stupeň a plech vyložte alobalem. Slaninu nakrájejte na malé špalíčky.
- Velkou pánev rozehřejte na silném ohni. Přidejte slaninové špalíčky a za častého míchání je 3–4 minuty opékejte dokřupava. Polovinu slaniny odložte stranou k podávání.
- Mezitím nakrájejte růžičky květáku na kousky velikosti menšího sousta. Plátky chleba položte na plech a vložte pod gril. Zlehka je opečte jen z jedné strany.
- Na pánev s polovinou slaniny přidejte máslo a postupně ji vmíchávejte do rozpouštějícího se másla. Přidejte květák, osolte a opepřete a opékejte 1–2 minuty, až máslo začne hnědnout a květák změkne.
- Vmíchejte změklý smetanový sýr a smetanu a promíchávejte do zhoustnutí. Směs se důkladně spojí.
- Přidejte polovinu čedaru a parmazánu, následně hořčici a míchejte, dokud se sýr nerozpustí, případně přilijte ještě trochu smetany. Pánev odstavte z ohně.
- Krajíce chleba otočte a na neopečenou stranu naneste květákovo – sýrovou směs. Chleby posypte zbylým sýrem, přidejte špetku papriky nebo kajenského pepře (pokud je použijete) a vraťte pod gril na 2 minuty nebo dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.
- Před podáváním tousty posypte odloženou slaninou a nasekanou pažitkou.
PRIMA TIP: Sýr na toustu nabízí ideální základ k různým variacím – do sýrové omáčky přidejte špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku (a současně vynechte papriku nebo kajenský pepř), namažte toust před vrstvením hrubozrnnou hořčicí nebo do směsi přihoďte karamelizované cibulky. Čedar můžete vyměnit za sýr gruyère, comté nebo jiný, který se dobře zapéká, případně udělejte vegetariánskou verzi bez slaniny.
Zapečený toust s květákem a sýrem podle Gordona Ramsaye Zdroj: Stačí 10 minut
Inspirujte se dalšími originálními recepty z květáku