Stačí 10 minut

Zapečený toust s květákem a sýrem podle Gordona Ramsaye

Moje hodnocení
1x

Restováním květák změkne a získá křupavost i jemně oříškovou chuť, která perfektně ladí s křupavou voňavou slaninou a horkým rozpuštěným sýrem. Vlastně to vypadá, že chléb není potřeba, poslouží však jako základna, do které se všechny lahodné chutě a vůně vpijí. Blaho v každém soustu.

2 porce
20 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Zapněte v troubě funkci gril na nejvyšší stupeň a plech vyložte alobalem. Slaninu nakrájejte na malé špalíčky.
  2. Velkou pánev rozehřejte na silném ohni. Přidejte slaninové špalíčky a za častého míchání je 3–4 minuty opékejte dokřupava. Polovinu slaniny odložte stranou k podávání.
  3. Mezitím nakrájejte růžičky květáku na kousky velikosti menšího sousta. Plátky chleba položte na plech a vložte pod gril. Zlehka je opečte jen z jedné strany.
  4. Na pánev s polovinou slaniny přidejte máslo a postupně ji vmíchávejte do rozpouštějícího se másla. Přidejte květák, osolte a opepřete a opékejte 1–2 minuty, až máslo začne hnědnout a květák změkne.
  5. Vmíchejte změklý smetanový sýr a smetanu a promíchávejte do zhoustnutí. Směs se důkladně spojí.
  6. Přidejte polovinu čedaru a parmazánu, následně hořčici a míchejte, dokud se sýr nerozpustí, případně přilijte ještě trochu smetany. Pánev odstavte z ohně.
  7. Krajíce chleba otočte a na neopečenou stranu naneste květákovo – sýrovou směs. Chleby posypte zbylým sýrem, přidejte špetku papriky nebo kajenského pepře (pokud je použijete) a vraťte pod gril na 2 minuty nebo dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.
  8. Před podáváním tousty posypte odloženou slaninou a nasekanou pažitkou.
PRIMA TIP: Sýr na toustu nabízí ideální základ k různým variacím – do sýrové omáčky přidejte špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku (a současně vynechte papriku nebo kajenský pepř), namažte toust před vrstvením hrubozrnnou hořčicí nebo do směsi přihoďte karamelizované cibulky. Čedar můžete vyměnit za sýr gruyère, comté nebo jiný, který se dobře zapéká, případně udělejte vegetariánskou verzi bez slaniny.

Inspirujte se dalšími originálními recepty z květáku

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Stačí 10 minut

Gordon Ramsay Stačí 10 minut

Britský šéfkuchař známý svým hrubším vyjadřováním v kuchyni získal za svůj život už 17 michelinských hvězd, momentálně jich v jeho restauraci září v součtu sedm. Stojí za nimi neskutečná píle, kreativita při kombinaci surovin a postupů, ale také perfektní zorganizovanost a maximální schopnost využít čas. To vše vám Gordon naservíruje ve své nejnovější kuchařce plné praktických, a hlavně velmi chutných receptů na každodenní jídla pro celou rodinu. Využijete je ať už přijdete večer z práce, nebo vaříte každý den obědy pro děti, nebo chcete o víkendu pozvat přátele. Deset minut vám pravděpodobně nebude stačit, protože nejste Gordon Ramsay, ale 15–20 minut vám na vaření i s přípravou postačí. „Chci, aby se všichni cítili jako lepší a sebevědomější kuchaři. Tohle je skvělé jídlo v té nejrychlejší podobě a rychlé jídlo v té nejvyšší kvalitě,“ dodává.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty