Pečený květák
- květák (čerstvý) 200 g
- olivový olej 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- sušený rozmarýn 1 lžička
- voda 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Česneková kaše
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a zapékací mísu nebo pekáč vyložte pečicím papírem. Květák rozdělte na růžičky a pokrájejte je nahrubo do pekáče. Zakápněte olivovým olejem, posypte paprikou, rozmarýnem, solí a pepřem a promíchejte, aby se květák kořením obalil. Pečte 20 minut.
- Květák podlijte 100 ml vody a pečte ještě 15 až 20 minut doměkka. Díky podlití květák změkne, ale nebude vysušený.
- Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka, trvá to zhruba 15 až 20 minut dle velikosti.
- Do rendlíku vlijte mléko. Česnek oloupejte, nakrájejte nahrubo a přidejte k mléku. Povařte na mírném stupni zhruba 10 minut, pak odstavte a vmíchejte margarín nebo máslo.
- Uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte. Přilijte mléko, přisypte parmazán a metličkou nebo mixérem vyšlehejte do konzistence kaše. Mátu nasekejte nadrobno a vmíchejte do kaše.
- Upečený květák rozdělte na dva talíře, přidejte česnekovou bramborovou kaši a podávejte.
Česneková kaše s mátou a pečeným květákem Zdroj: Jíme zdravě v pohybu
Vyzkoušejte také recept na výtečnou květákovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE