Jíme zdravě v pohybu

Jíme zdravě: Česneková kaše s mátou a pečeným květákem

Moje hodnocení
1x

Kořeněný pečený květák je hitem posledních letech, k jehož popularizaci přispěl významnou měrou izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi. Pečením květák změkne a mírně zesládne a perfektně poslouží jako příloha, předkrm i hlavní chod. V tomto případě ho doplňuje bramborová kaše ozvláštněná česnekem, ale nepříjemného odéru se bát nemusíte. Mléko ho odstraní dřív, než kaši ochutnáte, a svěží dech zajistí máta.

2 porce
60 minut
256 kcal

Pečený květák

Česneková kaše

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a zapékací mísu nebo pekáč vyložte pečicím papírem. Květák rozdělte na růžičky a pokrájejte je nahrubo do pekáče. Zakápněte olivovým olejem, posypte paprikou, rozmarýnem, solí a pepřem a promíchejte, aby se květák kořením obalil. Pečte 20 minut.
  2. Květák podlijte 100 ml vody a pečte ještě 15 až 20 minut doměkka. Díky podlití květák změkne, ale nebude vysušený.
  3. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka, trvá to zhruba 15 až 20 minut dle velikosti.
  4. Do rendlíku vlijte mléko. Česnek oloupejte, nakrájejte nahrubo a přidejte k mléku. Povařte na mírném stupni zhruba 10 minut, pak odstavte a vmíchejte margarín nebo máslo.
  5. Uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte. Přilijte mléko, přisypte parmazán a metličkou nebo mixérem vyšlehejte do konzistence kaše. Mátu nasekejte nadrobno a vmíchejte do kaše.
  6. Upečený květák rozdělte na dva talíře, přidejte česnekovou bramborovou kaši a podávejte.

Vyzkoušejte také recept na výtečnou květákovou polévku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jíme zdravě v pohybu

Libor Vítek Jíme zdravě v pohybu

Chcete mít po obědě energie na rozdávání? Lákají vás snídaně, které vás zasytí a dodají vám sílu na celý den? Hledáte nové recepty, díky kterým zdoláte každou pracovní, rodičovskou i sportovní výzvu? Pak vás nová kuchařka zkušeného tria Jíme zdravě nadchne. Ke spolupráci si přizvali předního českého odborníka na výživu profesora Libora Vítka, který se stará také o elitní sportovce, a společně napsali 80 receptů na snadná, rychlá, zdravá a chutná jídla na celý den. V úvodu se dočtete o fungování těla a propojení správné stravy a výkonu a získáte spoustu praktických tipů, jak si sestavit vlastní jídelníček a co jíst a proč. S tímto návodem vás už nic nezastaví na vaší cestě ke splněným snům.

www.jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty