Suroviny
- květák 1 velký ks
- žloutek 1 ks
- paprika sladká 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- rostlinný olej 2 lžíce
- smetana cca 120 ml
- muškátový oříšek 1 špetka
- čedar 100 g
Postup přípravy:
- Celý očištěný květák nakrájejte na plátky (asi 1,5cm). Kusy, které nejsou celistvé, nakrájejte na malé kousky, dejte do hrnce a zalijte smetanou s troškou soli a muškátového oříšku.
- Květák ve smetaně vařte do změknutí a pak ho tyčovým mixérem ve smetaně rozmixujte, případně dosolte, vznikne výborná omáčka na zapékání.
- Připravte si pekáč, který vyložte pečicím papírem. Květákové plátky potřete vaječným žloutkem, osolte, okořeňte paprikou a pokapejte olejem.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C na cca 15 minut.
- Pak je z trouby vyndejte, na každý nandejte vrstvu květákovo-smetanové omáčky a hojně posypte strouhaným čedarem. Pekáč vraťte do trouby a květákové steaky dopečte dozlatova.
- Podávejte ideálně s čerstvou zeleninou nebo vařeným bramborem.
Nebo vyzkoušejte obalovaný květák podle našeho videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE