Kuličky:
- měkký tvaroh 200 g
- moučkový cukr 100 g
- žloutek 1 ks
- strouhaný kokos 80 g
Těsto:
- máslo 250 g
- moučkový cukr 150 g
- vejce 3 ks
- polohrubá mouka 300 g
- kysaná smetana 200 ml
- plnotučné mléko 100 ml
- kakao 30 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Krém:
- plnotučné mléko 500 ml
- vejce 1 ks
- moučkový cukr 150 g
- polohrubá mouka 80 g
- vanilkový cukr 1 ks
Postup přípravy:
- Minimálně hodinu před začátkem přípravy moučníku vytvořte z výše uvedených surovin tvarohovo-kokosové kuličky.
- Hmotu dobře propracujte, nechte půl hodiny v lednici a utvořte 15 kuliček (já jich měla 12, ale byly moc velké, příště udělám menší a více).
- Hotové kuličky vložte na 1 hodinu do mrazničky (po vyndání je můžete ještě lépe zformovat). Těsto vymíchejte z uvedených surovin bez kakaa. Nejprve vyšlehejte máslo s cukrem, pak přidejte vejce i se zbylým bílkem, následně kysanou smetanu, mléko a nakonec vmíchejte mouku s kypřicím práškem.
- Těsto rozdělte na dvě části, do jedné vmíchejte kakao. Na menší plech 32×23 cm nejprve rozetřete světlé a poté tmavé těsto. Do těsta vtlačte kuličky vyjmuté z mrazničky a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca půl hodiny.
- Moučník vyjměte a nechte vychladnout. Krém uvařte z uvedených surovin, dobře míchejte a nechte také vychladnout. Poté ho namažte na moučník.
- Vložte do lednice a nechte ztuhnout. Zdobte třeba kakaem s kokosem nebo nastrouhanou čokoládou. Nakrájejte tak, abyste kuličky přeřízli na poloviny.
Kuličky dělejte menší a ve větším množství, pak lépe zapadnou do těsta a budou na řezu celé pod tmavou vrstvou, což bude ve výsledku na pohled efektnější.
Máte rádi tvarohové moučníky? Zkuste strouhaný tvarohový koláč podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE