Suroviny
- lilek (středně velký) 6 ks
- rostlinný olej 4 lžíce + na potření lilků
- červená cibule 2 ks
- římský kmín 1 lžička
- česnekovo-zázvorová pasta 1 lžíce
- kurkuma 1/2 lžičky
- chilli (mleté) 1/2 lžičky
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- krájená rajčata 200 g (1/2 plechovky)
- mražený hrášek 150 g
- koriandr 1 svazek
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Ostrým nožem propíchejte lilky ze všech stran na několika místech a potřete je celé olejem. Vyskládejte je na plech a pečte doměkka, zhruba 45–60 minut dle velikosti lilků. Upečený lilek je scvrklý a poloviční oproti syrovému stavu. Vytáhněte je a nechte mírně zchladnout.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej a opečte v něm na mírném stupni římský kmín. Jakmile se rozvoní, vsypte cibuli a restujte dozlatova. Vmíchejte zázvorovo-česnekovou pastu a vše 2–3 minuty promíchávejte. Přidejte kurkumu, chilli, mletý koriandr a sůl, zamíchejte a přilijte rajčata. Promíchejte a nechte při mírné teplotě vařit do zhoustnutí. Rajčata ztratí svoji syrovou chuť a začne se od nich oddělovat tuk.
- Mírně zchladlé lilky podélně rozkrojte napůl a lžičkou vydlabejte měkkou dužinu. V misce ji rozmačkejte vidličkou.
- Rozmačkané lilky přimíchejte k rajčatové směsi. Přidejte hrášek, podle chuti osolte a za občasného promíchání mírně povařte 5–8 minut.
- Koriandr nasekejte nahrubo a posypte jím hotovou lilkovou kaši. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Baingan Bharta chutná velmi dobře, pokud má jemně uzenou chuť. Docílíte jí, pokud lilky místo v troubě upečete na grilu; anebo přidejte 1 lžičku mleté uzené papriky do základu cibule a koření.
Vyzkoušejte i další báječné recepty z indické kuchyně