Butter cauliflower: Indický květák s cizrnou v krémové omáčce

Moje hodnocení
11x

Jedno z nejoblíbenějšíh indických jídel je klasické Butter chicken – neboli kuře v krémové omáčce. Obdobné jídlo můžete připravit i bez masa, stačí místo kuřete použít květák a cizrnu, které mají super křupavou strukturu.

5 porcí
60 minut
indická

Suroviny

  • rýže basmati 300 g

Pasta

  • citronová šťáva 2 lžíce
  • olej 4 lžíce
  • škrob 2 lžičky
  • mletý římský kmín 1/2 lžičky
  • kurkuma 1/2 lžičky
  • garam masala 1/2 lžičky
  • sůl 1/2 lžičky

Curry

  • květák 1 hlávka
  • máslo 3 lžíce
  • cibule 1 ks
  • nastrouhaný zázvor 2 lžíce
  • česnek 3 stroužky
  • rajský protlak 2 lžíce
  • kurkuma 1/2 lžičky
  • garam masala 2 lžičky
  • sůl 1 lžička
  • mletá sladká paprika 1 lžička
  • mletá skořice 1/4 lžičky
  • kajenský pepř podle chuti (nemusí být)
  • sekaná konzervovaná rajčata 400 g (1 pelchovka)
  • zeleninový vývar nebo voda 1 hrnek
  • kokosové mléko 300 ml
  • konzervovaná cizrna 400 g (1 pelchovka)

K podávání

  • třtinový cukr (bílý jogurt)
  • plátky mandlí
  • čerstvý koriandr nebo hladkolistá petržel

Postup přípravy

  1. Basmati rýži důkladně porpláchněte a uvařte podle návodu na obalu.
  2. Ve velké míse smíchejte na pastu citronovou šťávu, 2 lžíce oleje, škrob, mletý římský kmín, kurkumu, garam masalu a sůl.
  3. Květák rozdělte na růžičky a na lžíci oleje ho restujte ve velké pánvi asi 7 minut. Poté ho přesuňte do mísy, promíchejte s připravenou pastou a vraťte do pánve. Restujte dalších 7 minut a poté vyndejte stranou.
  4. Do pánve dejte lžíci oleje a 3 silnější plátky másla. Orestujte na něm cibuli nakrájenou na kostičky dosklovata. Přihoďte nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek a rajský protlak. Zarestujte 2 minuty.
  5. Přisypte kurkumu, garam masalu, sůl, mletou papriku, mletou skořici, a pokud chcete ostré curry, můžete přidat kajenský pepř podle chuti. Krátce zarestujte a přidejte sekaná rajčata, zeleninový vývar nebo vodu a kokosové mléko.
  6. Do omáčky vmíchejte orestovaný květák a slitou cizrnu. Duste pod pokličkou 15 minut, až omáčka lehce zhoustne.
  7. Podávejte s basmati rýží a bílým jogurtem posypané plátky mandlí a koriandrem (odpůrci koriandru můžou nahradit hladkolistou petrželí).

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty