Suroviny
- rýže basmati 300 g
Pasta
- citronová šťáva 2 lžíce
- olej 4 lžíce
- škrob 2 lžičky
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- koření garam másala 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
Curry
- květák 1 hlávka
- máslo 3 lžíce
- cibule 1 ks
- zázvor (nastrouhaný ) 2 lžíce
- česnek 3 stroužky
- rajský protlak 2 lžíce
- kurkuma 1/2 lžičky
- koření garam másala 2 lžičky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- mletá skořice 1/4 lžičky
- rajčata (sekaná konzervovaná ) 400 g (1 pelchovka)
- zeleninový vývar (nebo voda) 1 hrnek
- kokosové mléko 300 ml
- sterilovaná cizrna 400 g (1 pelchovka)
- kajenský pepř (podle chuti (nemusí být))
- sůl 1 lžička
K podávání
- bílý jogurt
- mandlové plátky
- koriandr (čerstvý nebo hladkolistá petržel)
Postup přípravy
- Basmati rýži důkladně porpláchněte a uvařte podle návodu na obalu.
- Ve velké míse smíchejte na pastu citronovou šťávu, 2 lžíce oleje, škrob, mletý římský kmín, kurkumu, garam masalu a sůl.
- Květák rozdělte na růžičky a na lžíci oleje ho restujte ve velké pánvi asi 7 minut. Poté ho přesuňte do mísy, promíchejte s připravenou pastou a vraťte do pánve. Restujte dalších 7 minut a poté vyndejte stranou.
- Do pánve dejte lžíci oleje a 3 silnější plátky másla. Orestujte na něm cibuli nakrájenou na kostičky dosklovata. Přihoďte nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek a rajský protlak. Zarestujte 2 minuty.
- Přisypte kurkumu, garam masalu, sůl, mletou papriku, mletou skořici, a pokud chcete ostré curry, můžete přidat kajenský pepř podle chuti. Krátce zarestujte a přidejte sekaná rajčata, zeleninový vývar nebo vodu a kokosové mléko.
- Do omáčky vmíchejte orestovaný květák a slitou cizrnu. Duste pod pokličkou 15 minut, až omáčka lehce zhoustne.
- Podávejte s basmati rýží a bílým jogurtem posypané plátky mandlí a koriandrem (odpůrci koriandru můžou nahradit hladkolistou petrželí).
Butter cauliflower: Indický květák s cizrnou v krémové omáčce 2 Zdroj: Klára Michalová