Butter cauliflower: Indický květák s cizrnou v krémové omáčce
Zdroj: Klára Michalová
Butter cauliflower: Indický květák s cizrnou v krémové omáčce
Zdroj:
Klára Michalová
Jedno z nejoblíbenějšíh indických jídel je klasické Butter chicken – neboli kuře v krémové omáčce. Obdobné jídlo můžete připravit i bez masa, stačí místo kuřete použít květák a cizrnu, které mají super křupavou strukturu.
Postup přípravy
-
Basmati rýži důkladně porpláchněte a uvařte podle návodu na obalu.
-
Ve velké míse smíchejte na pastu citronovou šťávu, 2 lžíce oleje, škrob, mletý římský kmín, kurkumu, garam masalu a sůl.
-
Květák rozdělte na růžičky a na lžíci oleje ho restujte ve velké pánvi asi 7 minut. Poté ho přesuňte do mísy, promíchejte s připravenou pastou a vraťte do pánve. Restujte dalších 7 minut a poté vyndejte stranou.
-
Do pánve dejte lžíci oleje a 3 silnější plátky másla. Orestujte na něm cibuli nakrájenou na kostičky dosklovata. Přihoďte nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek a rajský protlak. Zarestujte 2 minuty.
-
Přisypte kurkumu, garam masalu, sůl, mletou papriku, mletou skořici, a pokud chcete ostré curry, můžete přidat kajenský pepř podle chuti. Krátce zarestujte a přidejte sekaná rajčata, zeleninový vývar nebo vodu a kokosové mléko.
-
Do omáčky vmíchejte orestovaný květák a slitou cizrnu. Duste pod pokličkou 15 minut, až omáčka lehce zhoustne.
-
Podávejte s basmati rýží a bílým jogurtem posypané plátky mandlí a koriandrem (odpůrci koriandru můžou nahradit hladkolistou petrželí).
Butter cauliflower: Indický květák s cizrnou v krémové omáčce 2
Zdroj: Klára Michalová
Butter cauliflower: Indický květák s cizrnou v krémové omáčce 2
Zdroj:
Klára Michalová