Suroviny
- rýže arborio 400 g
- šalotka 1 malá
- zeleninový vývar 750 ml
- máslo 50 g
- parmazán 120 g
- bílé víno 120 ml
- vepřová panenka 1
- olivový olej
- bylinky (tymián, rozmarýn)
- sůl
- pepř
Postup
Šalotku nasekáme nadrobno a orestujeme na másle. Přisypeme rýži, krátce orestujeme, zalijeme vínem a necháme odpařit. Postupně přiléváme horký vývar a mícháme, dokud není rýže krémová (cca 20 minut).
Vmícháme nastrouhaný parmazán a kousek másla, dochutíme solí a pepřem. Panenku osolíme, opepříme, opečeme na pánvi ze všech stran (cca 5–6 minut) a dopékáme v troubě na 180 °C asi 10–12 minut.
Necháme chvíli odpočinout, nakrájíme na medailonky a podáváme na rizotu, ozdobíme bylinkami.
Autor receptu: Matěj Valašek