Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Chana masala – indické cizrnové kari s rajčaty
Chana masala nechybí na menu snad v žádné indické restauraci a často bývá i součástí polední nabídky. Důvod je jednoduchý, pro vegetariány představuje syté jídlo plné bílkovin a pro masožravce vítané zpestření jídelníčku. Cizrna má příjemnou oříškovou chuť a s výraznou kořeněnou omáčkou s rajčaty báječně ladí. Příprava je navíc blesková, takže není důvod, proč si tuhle indickou klasiku nepřipravit doma.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- rostlinný olej 2 lžíce
- česnek, nahrubo nasekaný 3 stroužky
- cibule, nakrájená na kostičky 1 ks
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- mletá kurkuma 1/2 lžičky
- sladká paprika 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř 1/4 lžičky
- konzervovaná cizrna, slitá, propláchnutá a okapaná 2 plechovky (800 g)
- sekaná rajčata 1 plechovka (400 g)
- voda 1 hrnek
- čerstvý koriandr, nasekaný 1/4 hrnku
- citronová šťáva na dochucení
- čerstvá chilli paprička, podle chuti
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte asi 5 minut, až zesklovatí.
- Přidejte koriandr, římský kmín, kurkumu, papriku, sůl a pepř a krátce míchejte, až se koření rozvoní.
- Přidejte okapanou cizrnu, rajčata a vodu. Zamíchejte, přikryjte poklicí a nechte na mírném ohni provařit asi 25 minut.
- Nakonec jídlo dochuťte citronovou šťávou a posypte čerstvým koriandrem, případně dosolte. Servírujte s rýží nebo chlebovými plackami naan.
PRIMA TIP: Pokud by curry bylo suché, přilijte ještě trochu vody podle potřeby. Nakonec můžete vmíchat listy baby špenátu, dodá to jídlu hezkou barvu a další chuť. Jídlo je samo o sobě jemné, ale můžete ho přiostřit, buď čerstvou chilli papričkou při servírování nebo ke koření přidat 1/2 lžičky kajenského pepře.