Palak paneer – kořeněný špenát s indickým sýrem panýr
Zdroj: Takhle chutná Indie
Palak paneer – kořeněný špenát s indickým sýrem panýr
Zdroj:
Takhle chutná Indie
Jedno z celosvětově nejoblíbenějších jídel indické kuchyně vyzdvihuje krásu jednoduchých kombinací – kořeněný špenát a horký, lehce křupavý sýr jemné chuti. Co víc si přát po návratu z práce nebo k dlouhé víkendové snídani? Vyzkoušejte tradiční domácký recept od Ilony Bnasal, která na svém blogu Chai & Chilli i ve své kuchařce odkrývá krásy indické kuchyně.
Postup přípravy
-
Špenát operte a nechte okapat v cedníku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
-
V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej, vsypte římský kmín a nechte ho na středním stupni rozvonět. Vmíchejte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a mleté koření – kurkumu, chilli, garam masalu a pepř a promíchejte. Vlijte rajčata, promíchejte, přiklopte a nechte dusit do zhoustnutí, zhruba 10 minut. Z rajčat se začne oddělovat tuk.
-
Opraný špenát nakrájejte na proužky, přidejte ho k rajčatové směsi a nechte zavadnout. Přilijte 200 ml vody, promíchejte a duste pod pokličkou zhruba 20 minut. Osolte podle chuti.
-
Sýr nakrájejte na 1cm kostky. V pánvi rozehřejte ghí a kousky panýru orestujte ze všech stran dozlatova.
-
Orestovaný panýr přidejte ke špenátu, opatrně promíchejte a podle chuti posypte na talířích osmaženou cibulkou nebo zázvorem.
PRIMA TIP: Máte-li raději krémový špenát, rozmixujte směs dohladka, zakápněte smetanou a až na závěr vmíchejte kostky opečeného sýra. Smaženou cibulku či zázvor připravíte tak, že jarní cibulku a oloupaný zázvor nakrájíte nadrobno a zprudka je orestujte v ghí dozlatova a dokřupava. Můžete je i zkombinovat.
Palak paneer kořeněný špenát s indickým sýrem panýr
Zdroj: Takhle chutná Indie
Palak paneer kořeněný špenát s indickým sýrem panýr
Zdroj:
Takhle chutná Indie
Další inspirace z indické kuchyně