Potřebné suroviny
- listový špenát 400 g
- červená cibule 1 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- římský kmín 1 lžička
- česnekovo-zázvorová pasta 1 lžíce
- kurkuma (mletá) 1 lžička
- chilli (mleté) 1 lžička
- koření garam másala 1 lžička
- černý pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- rajčata (konzervovaná krájená) 150 g
- sůl
- sýr panýr 400 g
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- cibule (smažená cibulka nebo smažený zázvor podle chuti)
Postup přípravy
- Špenát operte a nechte okapat v cedníku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej, vsypte římský kmín a nechte ho na středním stupni rozvonět. Vmíchejte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a mleté koření – kurkumu, chilli, garam masalu a pepř a promíchejte. Vlijte rajčata, promíchejte, přiklopte a nechte dusit do zhoustnutí, zhruba 10 minut. Z rajčat se začne oddělovat tuk.
- Opraný špenát nakrájejte na proužky, přidejte ho k rajčatové směsi a nechte zavadnout. Přilijte 200 ml vody, promíchejte a duste pod pokličkou zhruba 20 minut. Osolte podle chuti.
- Sýr nakrájejte na 1cm kostky. V pánvi rozehřejte ghí a kousky panýru orestujte ze všech stran dozlatova.
- Orestovaný panýr přidejte ke špenátu, opatrně promíchejte a podle chuti posypte na talířích osmaženou cibulkou nebo zázvorem.
PRIMA TIP: Máte-li raději krémový špenát, rozmixujte směs dohladka, zakápněte smetanou a až na závěr vmíchejte kostky opečeného sýra. Smaženou cibulku či zázvor připravíte tak, že jarní cibulku a oloupaný zázvor nakrájíte nadrobno a zprudka je orestujte v ghí dozlatova a dokřupava. Můžete je i zkombinovat.
Palak paneer kořeněný špenát s indickým sýrem panýr Zdroj: Takhle chutná Indie
Další inspirace z indické kuchyně