Takhle chutná Indie

Palak paneer – kořeněný špenát s indickým sýrem panýr

Moje hodnocení
3x

Jedno z celosvětově nejoblíbenějších jídel indické kuchyně vyzdvihuje krásu jednoduchých kombinací – kořeněný špenát a horký, lehce křupavý sýr jemné chuti. Co víc si přát po návratu z práce nebo k dlouhé víkendové snídani? Vyzkoušejte tradiční domácký recept od Ilony Bnasal, která na svém blogu Chai & Chilli i ve své kuchařce odkrývá krásy indické kuchyně.

4 porce
60 minut
indická

Potřebné suroviny

Postup přípravy

  1. Špenát operte a nechte okapat v cedníku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej, vsypte římský kmín a nechte ho na středním stupni rozvonět. Vmíchejte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a mleté koření – kurkumu, chilli, garam masalu a pepř a promíchejte. Vlijte rajčata, promíchejte, přiklopte a nechte dusit do zhoustnutí, zhruba 10 minut. Z rajčat se začne oddělovat tuk.
  3. Opraný špenát nakrájejte na proužky, přidejte ho k rajčatové směsi a nechte zavadnout. Přilijte 200 ml vody, promíchejte a duste pod pokličkou zhruba 20 minut. Osolte podle chuti.
  4. Sýr nakrájejte na 1cm kostky. V pánvi rozehřejte ghí a kousky panýru orestujte ze všech stran dozlatova.
  5. Orestovaný panýr přidejte ke špenátu, opatrně promíchejte a podle chuti posypte na talířích osmaženou cibulkou nebo zázvorem.
PRIMA TIP: Máte-li raději krémový špenát, rozmixujte směs dohladka, zakápněte smetanou a až na závěr vmíchejte kostky opečeného sýra. Smaženou cibulku či zázvor připravíte tak, že jarní cibulku a oloupaný zázvor nakrájíte nadrobno a zprudka je orestujte v ghí dozlatova a dokřupava. Můžete je i zkombinovat.

Další inspirace z indické kuchyně

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Takhle chutná Indie

Ilona Bansal Takhle chutná Indie

Přísloví, že láska prochází žaludkem, zhmotnila Ilona Bansal nejprve do svého blogu Chai&Chilli a posléze do kuchařky Takhle chutná Indie. Zamilovala se do Inda a po ochutnání několika jídel i do indické kuchyně. „Bavilo mě, jak se z několika málo surovin a koření dají vykouzlit chuťově zajímavá jídla, tak jsem začala experimentovat se surovinami a kořením a objevovala nové postupy vaření a chutě,“ přibližuje zrod svého blogu. Podle Ilony si uvaříte oblíbené indické pokrmy z běžně dostupných surovin, poradí vám, jak a kde vybírat koření a jak docílit autentické chuti. Lákavé fotografie vás donutí rychle začít vařit.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty