Suroviny
- kuřecí prsa 500 g
- koření (curry koření (mírně pálivé), např. madras) 1–2 lžičky
- hřebíček 2 ks
- mletý koriandr 1 lžička
- kurkuma 1 lžička
- zázvor (čerstvý ) 1 cm
- česnek 2 stroužky
- kuřecí vývar 250 ml
- kokosové mléko 400 ml
- arašídové máslo (100% ) 4 lžíce
- arašídy
- přepuštěné máslo (nebo rostlinný olej)
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte a obalte v curry koření.
- Větší vysokou pánev rozpalte a opečte naložené kuřecí dozlatova. Pracujte při vysoké teplotě.
- Maso odložte stranou a na stejné pánvi rozpalte trošku přepuštěného másla/rostlinného oleje.
- Do tuku vhoďte hřebíček, přidejte mletý koriandr, kurkumu a restujte, dokud se koření nerozvoní. Dávejte však pozor, ať se koření nezačne pálit.
- Dále přidejte utřený česnek a najemno nastrouhaný zázvor a krátce orestujte.
- Maso vraťte do pánve a vše zalijte vývarem a kokosovým mlékem.
- Na středním ohni nechte odkryté probublávat tak, aby se tekutina pomalu redukovala do podoby omáčky.
- Omáčka by se měla vařit cca 20–25 minut. Po zhruba 10 minutách přidejte arašídové máslo a za občasného míchání jej nechte v omáčce rozpustit.
- Nakonec dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Dle chuti můžete přidat i více arašídového másla.
- Arašídy nasekejte a nasucho opečte na pánvi.
- Část můžete vmíchat přímo do omáčky a částí zdobit.
- Podávat můžete i s nočkem našlehaného kokosového mléka nebo třeba s čerstvým koriandrem.
Peanut chicken - indické kuře s arašídovou omáčkou 2 Zdroj: Mamachef