Suroviny
- špaldová hladká mouka 1/2 hrnku
- kurkuma 1 lžička
- kari koření 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- černucha (černý kmín) 1/2 lžičky
- škrob 1 lžička
- voda (studená ) 100–150 ml
- cibule (velké ) 2 ks
- řepkový olej (nebo přepuštěné máslo na smažení)
- sůl 1,5 lžičky
Postup přípravy
- Do větší mísy dejte špaldovou mouku, přimíchejte sůl, kurkumu, mletý římský kmín, kari koření a semínka černuchy. Vmíchejte i škrob a poté přilijte decku vody a rozšlehejte metličkou dohladka. V případě potřeby přilévejte po troškách další vodu, až vznikne hustší, ale stále trochu tekuté těstíčko.
- Cibule oloupejte, překrojte napůl a poté nakrájejte na tenké proužky. Prsty je od sebe odělte a vmíchejte k těstíčku. Vše nechte alespoň 10 minut odstát.
- Mezitím ve vyšším rendlíku rozehřejte olej nebo přepuštěné máslo tak, aby sahalo do výšky asi 5 cm. Do rozpáleného oleje vkládejte pomocí dvou lžic hromádky cibule v těstíčku a smažte z obou stran dozlatova. Vyndejte děrovanou lžící a nechte odsát přebytečný tuk na papírové utěrce.
- Podávejte osolené, s čerstvou zeleninou, případně s jogurtovým dipem s česnekem a mátou k namáčení.
PRIMA TIPY: Semínka černuchy můžete vynechat, ale je to výrazné koření, které dá smaženkám opravdu šmrnc. Seženete například v obchodech i na e-shopu Sonnentor.
V originálním receptu se používá mouka z cizrny, ale snadno ji nahradíte téměř kteroukoli moukou. Pokud ale chcete bezlepkové smaženky, volte právě cizrnovou mouku, případně rýžovou.