Takhle chutná Indie

Murgh korma – indická kuřecí korma s ořechy

Moje hodnocení
3x

Korma označuje jemné krémové stew z masa či zeleniny. Milovníci hustých omáček zaplesají, protože kousky kuřecího masa se nejdříve koupou ve voňavé lehce pikantní marinádě a následně se doměkka uvaří ve směsi rajčat a kokosového mléka. Nejlépe chutná s čapátí či dušenou rýží s hřebíčkem či kurkumou.

4 porce
60 minut
indická

Marináda

Korma

Postup přípravy

  1. Maso očistěte a nakrájejte na stejně velké kousky. V míse promíchejte jogurt s kořením a pastou na hladkou marinádu. Přidejte maso a ze všech stran ho obalte v jogurtové směsi. Zakryjte a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
  2. Kešu ořechy a mandle namočte na půl hodiny do vlažné vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. V pánvi rozehřejte 1 lžíci ghí, přidejte římský kmín, bobkový list a fenykl a nechte koření rozvonět. Přimíchejte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu, restujte půl minuty, přimíchejte mleté koření – kurkumu, koriandr a chilli, přilijte krájená rajčata a vsypte namočené (slité) ořechy. Promíchejte a nechte 10 minut pozvolna probublávat při nízké teplotě. Pak nechte trochu zchladnout a rozmixujte dohladka.
  4. V jiné hlubší pánvi rozehřejte zbylé ghí a zprudka opečte marinované maso ze všech stran dozlatova. Přidejte rozmixovanou rajčatovou směs, osolte a promíchejte. Přilijte kokosové mléko a vařte ještě 10 minut při nízké teplotě pod pokličkou. Na závěr vmíchejte kasoori methi.
PRIMA TIP: Kasoori methi jsou sušené lístky byliny pískavice řecké seno, které se v indické kuchyni používají na závěrečné dochucení pokrmů. Jemně voní po seně a chutnají mírně nahořkle. Název kasoori pochází z pákistánské oblasti Kasur, kde rostlina divoce roste. Semínka pískavice se používají jako koření. Sušené lístky koupíte v obchodech s indickými specialitami. Pokud byste chtěli jemnější verzi kormy, nahraďte 100 ml kokosového mléka hustým bílým jogurtem, vmíchejte ho však až na závěr.

Další poklady indické kuchyně najdete zde

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Takhle chutná Indie

Ilona Bansal Takhle chutná Indie

Přísloví, že láska prochází žaludkem, zhmotnila Ilona Bansal nejprve do svého blogu Chai&Chilli a posléze do kuchařky Takhle chutná Indie. Zamilovala se do Inda a po ochutnání několika jídel i do indické kuchyně. „Bavilo mě, jak se z několika málo surovin a koření dají vykouzlit chuťově zajímavá jídla, tak jsem začala experimentovat se surovinami a kořením a objevovala nové postupy vaření a chutě,“ přibližuje zrod svého blogu. Podle Ilony si uvaříte oblíbené indické pokrmy z běžně dostupných surovin, poradí vám, jak a kde vybírat koření a jak docílit autentické chuti. Lákavé fotografie vás donutí rychle začít vařit.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty