Marináda
- řecký jogurt 1 vrchovatá lžíce
- koření garam másala 1/2 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- chilli (mleté) 1/2 lžičky
- česnekovo-zázvorová pasta 1 lžička
Korma
- kuřecí maso (prsní nebo stehenní řízky) 600 g
- kešu 50 g
- mandle 50 g
- přepuštěné máslo (ghí) 3 lžíce
- římský kmín 1 lžička
- fenyklová semínka 1/2 lžičky
- bobkový list 1 ks
- cibule (větší) 1 ks
- česnekovo-zázvorová pasta 1 lžíce
- kurkuma 1/2 lžičky
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- chilli (mleté) 1/2 lžičky
- krájená rajčata (konzervovaná) 150 g
- kokosové mléko 250 ml
- koření (kasoori methi) 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Maso očistěte a nakrájejte na stejně velké kousky. V míse promíchejte jogurt s kořením a pastou na hladkou marinádu. Přidejte maso a ze všech stran ho obalte v jogurtové směsi. Zakryjte a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
- Kešu ořechy a mandle namočte na půl hodiny do vlažné vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte 1 lžíci ghí, přidejte římský kmín, bobkový list a fenykl a nechte koření rozvonět. Přimíchejte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu, restujte půl minuty, přimíchejte mleté koření – kurkumu, koriandr a chilli, přilijte krájená rajčata a vsypte namočené (slité) ořechy. Promíchejte a nechte 10 minut pozvolna probublávat při nízké teplotě. Pak nechte trochu zchladnout a rozmixujte dohladka.
- V jiné hlubší pánvi rozehřejte zbylé ghí a zprudka opečte marinované maso ze všech stran dozlatova. Přidejte rozmixovanou rajčatovou směs, osolte a promíchejte. Přilijte kokosové mléko a vařte ještě 10 minut při nízké teplotě pod pokličkou. Na závěr vmíchejte kasoori methi.
PRIMA TIP: Kasoori methi jsou sušené lístky byliny pískavice řecké seno, které se v indické kuchyni používají na závěrečné dochucení pokrmů. Jemně voní po seně a chutnají mírně nahořkle. Název kasoori pochází z pákistánské oblasti Kasur, kde rostlina divoce roste. Semínka pískavice se používají jako koření. Sušené lístky koupíte v obchodech s indickými specialitami. Pokud byste chtěli jemnější verzi kormy, nahraďte 100 ml kokosového mléka hustým bílým jogurtem, vmíchejte ho však až na závěr.
Murgh korma indická kuřecí korma s ořechy Zdroj: Takhle chutná Indie
Další poklady indické kuchyně najdete zde