Tandoori chicken – Indické kuře tandoori pečené v troubě
Zdroj: Takhle chutná Indie
Tandoori chicken – Indické kuře tandoori pečené v troubě
Zdroj:
Takhle chutná Indie
Úprava tandoori odkazuje na pec, ve které se marinované kousky kuřete pečou. Z toho vyplývá, že tandoori kuře nemá omáčku a mnoho lidí bývá zklamáno, že je suché. Lahodnost tandoori kuřete však tkví v jeho šťavnatosti a kouřové vůni – díky marinádě je měkké a pečením v peci získá křupavý kabátek a zemitou vůni. Pokud tandoori pec nemáte, upečte kuře v troubě nebo na grilu. Velmi vtipně vypadá kuře naplacato a každý si může dát část, kterou má rád.
Postup přípravy
-
Kuře položte prsíčky na pracovní desku a veďte kolem páteře ostrý řez z obou stran tak, abyste mohli kuře rozevřít, tzv. na motýlka. Maso nařízněte na několika místech až ke kosti, aby se marináda dostala do hloubky masa a také jste lépe mohli zkontrolovat jeho propečenost.
-
V misce promíchejte všechny suroviny na marinádu a rovnoměrně ji natřete na kuře a vetřete ji do všech zářezů. Maso vraťte do mísy s marinádou, zakryjte potravinářskou fólií a nechte několik hodin nebo klidně i přes noc odležet v lednici.
-
Maso vytáhněte 30 minut před pečením. Troubu rozehřejte na 160 °C. Maso přesuňte do pekáče nebo položte na mřížku nad plech a pečte 30 minut v rozehřáté troubě. Pak přepněte na funkci gril a kuře ještě 15 minut grilujte dozlatova, až bude propečené. Míru propečení zkontrolujte v zářezech.
-
Upečené kuře potřete ghí a zakápněte citronovou šťávou. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Hořčičný olej patří mezi tradiční indické oleje. Nazývá se Sarson Ka Tel a lisuje se zastudena z hořčičných semínek. Tím si uchovává všechny cenné látky, vitaminy a minerály. U nás ho vyrábí z hořčice pěstované v Českém středohoří firma Bohemia olej. Koupíte ho třeba na Goodie.cz.
Tandoori chicken Indické kuře tandoori pečené v troubě
Zdroj: Takhle chutná Indie
Tandoori chicken Indické kuře tandoori pečené v troubě
Zdroj:
Takhle chutná Indie
Vyzkoušejte i další recepty z indické kuchyně