Takhle chutná Indie

Tandoori chicken – indické kuře tandoori pečené v troubě

Moje hodnocení
3x

Úprava tandoori odkazuje na pec, ve které se marinované kousky kuřete pečou. Z toho vyplývá, že tandoori kuře nemá omáčku a mnoho lidí bývá zklamáno, že je suché. Lahodnost tandoori kuřete však tkví v jeho šťavnatosti a kouřové vůni – díky marinádě je měkké a pečením v peci získá křupavý kabátek a zemitou vůni. Pokud tandoori pec nemáte, upečte kuře v troubě nebo na grilu. Velmi vtipně vypadá kuře naplacato a každý si může dát část, kterou má rád.

4 porce
60 minut
indická

Kuře

Marináda

Postup přípravy

  1. Kuře položte prsíčky na pracovní desku a veďte kolem páteře ostrý řez z obou stran tak, abyste mohli kuře rozevřít, tzv. na motýlka. Maso nařízněte na několika místech až ke kosti, aby se marináda dostala do hloubky masa a také jste lépe mohli zkontrolovat jeho propečenost.
  2. V misce promíchejte všechny suroviny na marinádu a rovnoměrně ji natřete na kuře a vetřete ji do všech zářezů. Maso vraťte do mísy s marinádou, zakryjte potravinářskou fólií a nechte několik hodin nebo klidně i přes noc odležet v lednici.
  3. Maso vytáhněte 30 minut před pečením. Troubu rozehřejte na 160 °C. Maso přesuňte do pekáče nebo položte na mřížku nad plech a pečte 30 minut v rozehřáté troubě. Pak přepněte na funkci gril a kuře ještě 15 minut grilujte dozlatova, až bude propečené. Míru propečení zkontrolujte v zářezech.
  4. Upečené kuře potřete ghí a zakápněte citronovou šťávou. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Hořčičný olej patří mezi tradiční indické oleje. Nazývá se Sarson Ka Tel a lisuje se zastudena z hořčičných semínek. Tím si uchovává všechny cenné látky, vitaminy a minerály. U nás ho vyrábí z hořčice pěstované v Českém středohoří firma Bohemia olej. Koupíte ho třeba na Goodie.cz.

Vyzkoušejte i další recepty z indické kuchyně

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Takhle chutná Indie

Ilona Bansal Takhle chutná Indie

Přísloví, že láska prochází žaludkem, zhmotnila Ilona Bansal nejprve do svého blogu Chai&Chilli a posléze do kuchařky Takhle chutná Indie. Zamilovala se do Inda a po ochutnání několika jídel i do indické kuchyně. „Bavilo mě, jak se z několika málo surovin a koření dají vykouzlit chuťově zajímavá jídla, tak jsem začala experimentovat se surovinami a kořením a objevovala nové postupy vaření a chutě,“ přibližuje zrod svého blogu. Podle Ilony si uvaříte oblíbené indické pokrmy z běžně dostupných surovin, poradí vám, jak a kde vybírat koření a jak docílit autentické chuti. Lákavé fotografie vás donutí rychle začít vařit.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty