Kuře
- celé kuře 1 ks (asi 1,5 kg)
- přepuštěné máslo (ghí) 4 lžíce
- citronová šťáva z 1 citronu
Marináda
- řecký jogurt 80 g
- olej (hořčičný) 3 lžíce
- mletý koriandr 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- koření garam másala 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- chilli (mleté) 1/2 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- česnekovo-zázvorová pasta 1 lžíce
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Kuře položte prsíčky na pracovní desku a veďte kolem páteře ostrý řez z obou stran tak, abyste mohli kuře rozevřít, tzv. na motýlka. Maso nařízněte na několika místech až ke kosti, aby se marináda dostala do hloubky masa a také jste lépe mohli zkontrolovat jeho propečenost.
- V misce promíchejte všechny suroviny na marinádu a rovnoměrně ji natřete na kuře a vetřete ji do všech zářezů. Maso vraťte do mísy s marinádou, zakryjte potravinářskou fólií a nechte několik hodin nebo klidně i přes noc odležet v lednici.
- Maso vytáhněte 30 minut před pečením. Troubu rozehřejte na 160 °C. Maso přesuňte do pekáče nebo položte na mřížku nad plech a pečte 30 minut v rozehřáté troubě. Pak přepněte na funkci gril a kuře ještě 15 minut grilujte dozlatova, až bude propečené. Míru propečení zkontrolujte v zářezech.
- Upečené kuře potřete ghí a zakápněte citronovou šťávou. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Hořčičný olej patří mezi tradiční indické oleje. Nazývá se Sarson Ka Tel a lisuje se zastudena z hořčičných semínek. Tím si uchovává všechny cenné látky, vitaminy a minerály. U nás ho vyrábí z hořčice pěstované v Českém středohoří firma Bohemia olej. Koupíte ho třeba na Goodie.cz.
Vyzkoušejte i další recepty z indické kuchyně