Suroviny
- mražený hrášek 500 g
- šalotka 1
- česnek 1 stroužek
- zeleninový vývar 750 ml
- brambory 2
- smetana na vaření 50 ml
- máta hrst
- anglická slanina 5 plátků
- chléb 3 krajíce
- olivový olej
- máslo
- sůl
- pepř
Postup
Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme na másle. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme na kostičky nakrájené brambory. Po cca 10 minutách přidáme hrst lístků máty společně s hráškem a krátce povaříme (cca 7–8 minut).
Poté necháme polévku lehce vychladnout a rozmixujeme ji dohladka. Dochutíme solí, pepřem a vmícháme smetanu. Slaninu opečeme nasucho dokřupava a rozlomíme na chipsy.
Chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi s olivovým olejem dozlatova. Polévku podáváme s chipsy a krutony.
Autor receptu: Matěj Valašek