Takhle chutná Indie

Aloo Gobi – indické brambory s květákem a hráškem

Moje hodnocení
3x

V hindštině znamená slovo aloo brambory a gobi květák a tuhle dvojku doplňuje typické voňavé koření a v tomto případě i nasládlé sušené mango a zelený hrášek. Společně se vaří v husté omáčce, která se na závěr odpaří, takže pokrm je suchý, ale plný chutí a vůní. To je naprosto v pořádku. Podávejte ho samotný, s rýží či chlebem naan.

4 porce
45 minut
indická

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a pokrájejte na menší kostičky. Květák omyjte a rozeberte na drobné růžičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. V hluboké pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej, vsypte římský kmín a nechte ho na středním stupni rozvonět. Trvá to pár vteřin. Přidejte cibuli, restujte 1 minutu a vmíchejte zázvorovo-česnekovou pastu a osmažte dozlatova. Přidejte passatu a koření – amchoor, garam masalu, chilli a kurkumu, promíchejte a nechte rozvonět. Stále míchejte.
  3. Jakmile se olej začne oddělovat od směsi, přilijte 50 ml vody a míchejte, až vznikne hustší omáčka. Přidejte do ní brambory, osolte, promíchejte a nechte vařit dopoloměkka, zhruba 10 minut.
  4. Přidejte květák, promíchejte a vařte do změknutí, přibližně ještě 10 minut. Pokud by se začal připalovat, zlehka ho podlijte, ale nechte omáčku vyvařit. Pokrm je suchý, nemá omáčku.
  5. Vmíchejte mražený hrášek, nechte ho povolit a prohřát pár minut a podávejte posypané nadrobno nasekaným koriandrem.
PRIMA TIP: Prášek amchoor se vyrábí ze sušeného nezralého zeleného manga. Pokrmům dodává citrusovou chuť a používá se v indické kuchyni jako oblíbené koření. Koupíte ho v obchodech s indickými specialitami, např. na www.tulsikramek.cz. Pokud ho neseženete, zastoupí ho tamarindová pasta.

Připravte si domácí chlebové placky naan

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Takhle chutná Indie

Ilona Bansal Takhle chutná Indie

Přísloví, že láska prochází žaludkem, zhmotnila Ilona Bansal nejprve do svého blogu Chai&Chilli a posléze do kuchařky Takhle chutná Indie. Zamilovala se do Inda a po ochutnání několika jídel i do indické kuchyně. „Bavilo mě, jak se z několika málo surovin a koření dají vykouzlit chuťově zajímavá jídla, tak jsem začala experimentovat se surovinami a kořením a objevovala nové postupy vaření a chutě,“ přibližuje zrod svého blogu. Podle Ilony si uvaříte oblíbené indické pokrmy z běžně dostupných surovin, poradí vám, jak a kde vybírat koření a jak docílit autentické chuti. Lákavé fotografie vás donutí rychle začít vařit.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty