Aloo Gobi – indické brambory s květákem a hráškem
Zdroj: Takhle chutná Indie
Aloo Gobi – indické brambory s květákem a hráškem
Zdroj:
Takhle chutná Indie
V hindštině znamená slovo aloo brambory a gobi květák a tuhle dvojku doplňuje typické voňavé koření a v tomto případě i nasládlé sušené mango a zelený hrášek. Společně se vaří v husté omáčce, která se na závěr odpaří, takže pokrm je suchý, ale plný chutí a vůní. To je naprosto v pořádku. Podávejte ho samotný, s rýží či chlebem naan.
Postup přípravy
-
Brambory oloupejte a pokrájejte na menší kostičky. Květák omyjte a rozeberte na drobné růžičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
-
V hluboké pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej, vsypte římský kmín a nechte ho na středním stupni rozvonět. Trvá to pár vteřin. Přidejte cibuli, restujte 1 minutu a vmíchejte zázvorovo-česnekovou pastu a osmažte dozlatova. Přidejte passatu a koření – amchoor, garam masalu, chilli a kurkumu, promíchejte a nechte rozvonět. Stále míchejte.
-
Jakmile se olej začne oddělovat od směsi, přilijte 50 ml vody a míchejte, až vznikne hustší omáčka. Přidejte do ní brambory, osolte, promíchejte a nechte vařit dopoloměkka, zhruba 10 minut.
-
Přidejte květák, promíchejte a vařte do změknutí, přibližně ještě 10 minut. Pokud by se začal připalovat, zlehka ho podlijte, ale nechte omáčku vyvařit. Pokrm je suchý, nemá omáčku.
-
Vmíchejte mražený hrášek, nechte ho povolit a prohřát pár minut a podávejte posypané nadrobno nasekaným koriandrem.
PRIMA TIP: Prášek amchoor se vyrábí ze sušeného nezralého zeleného manga. Pokrmům dodává citrusovou chuť a používá se v indické kuchyni jako oblíbené koření. Koupíte ho v obchodech s indickými specialitami, např. na www.tulsikramek.cz. Pokud ho neseženete, zastoupí ho tamarindová pasta.
Aloo Gobi indické brambory s květákem a hráškem
Zdroj: Takhle chutná Indie
Aloo Gobi indické brambory s květákem a hráškem
Zdroj:
Takhle chutná Indie
Připravte si domácí chlebové placky naan