Suroviny
- brambory (středně velké) 5 ks (600 g)
- květák 1 ks (500 g)
- cibule 2 ks
- slunečnicový olej 3 lžíce
- římský kmín 3/4 lžičky
- česnekovo-zázvorová pasta 1 lžíce
- rajský protlak (nebo passata) 1 lžíce
- koření (prášek amchoor, viz Prima tip) 3/4 lžičky
- koření garam másala 3/4 lžičky
- chilli (mleté) 1/2 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- mražený hrášek 150 g
- koriandr 1 hrst lístků
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a pokrájejte na menší kostičky. Květák omyjte a rozeberte na drobné růžičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V hluboké pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej, vsypte římský kmín a nechte ho na středním stupni rozvonět. Trvá to pár vteřin. Přidejte cibuli, restujte 1 minutu a vmíchejte zázvorovo-česnekovou pastu a osmažte dozlatova. Přidejte passatu a koření – amchoor, garam masalu, chilli a kurkumu, promíchejte a nechte rozvonět. Stále míchejte.
- Jakmile se olej začne oddělovat od směsi, přilijte 50 ml vody a míchejte, až vznikne hustší omáčka. Přidejte do ní brambory, osolte, promíchejte a nechte vařit dopoloměkka, zhruba 10 minut.
- Přidejte květák, promíchejte a vařte do změknutí, přibližně ještě 10 minut. Pokud by se začal připalovat, zlehka ho podlijte, ale nechte omáčku vyvařit. Pokrm je suchý, nemá omáčku.
- Vmíchejte mražený hrášek, nechte ho povolit a prohřát pár minut a podávejte posypané nadrobno nasekaným koriandrem.
PRIMA TIP: Prášek amchoor se vyrábí ze sušeného nezralého zeleného manga. Pokrmům dodává citrusovou chuť a používá se v indické kuchyni jako oblíbené koření. Koupíte ho v obchodech s indickými specialitami, např. na www.tulsikramek.cz. Pokud ho neseženete, zastoupí ho tamarindová pasta.
Aloo Gobi indické brambory s květákem a hráškem Zdroj: Takhle chutná Indie
Připravte si domácí chlebové placky naan