Tyčinky:
- droždí (suché) 7 g
- polohrubá mouka 150 g
- hladká mouka 150 g
- cukr 1 lžička
- sůl 1 lžička
- mléko (vlažné) 220 ml
Na dokončení:
- černé olivy (bez pecky) 1 balení
- zelené olivy (bez pecky) 1 balení
- vejce (na potření; pokojové teploty)
- sezamová semínka (na posypání)
Postup přípravy:
Smíchejte suché droždí s oběma druhy mouky, cukrem a solí. Přidejte mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte ho na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Olivy napíchněte na špejle a vytvořte mezi nimi mezery. Těsto rozdělte na menší kousky, z každého vyválejte váleček a omotejte ho kolem špejle v mezerách mezi olivami.
Špejle vyskládejte vedle sebe na plech, potřete prošlehaným vejcem a posypte sezamem. Nechte kynout dalších cca 30 minut. Pečte při 175 °C dozlatova.
PRIMA TIP: Tyčinky můžete podávat jako předkrm, k polévkám nebo ke svátečnímu pohoštění. Perfektně se k nim hodí dip ze zakysané smetany nebo jogurtu.
Další kynuté pečivo, které je jako stvořené pro silvestrovské pohoštění? Pusťte si náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Focaccia
Nebo mrkněte na další tyčinky:
Domácí chléb vám provoní domov
Chléb je součástí každé světové kuchyně a v různých částech světa má nekonečně mnoho podob. I když je dnes nabídka v obchodech nesmírně široká, kouzlo pečení domácího chleba stále funguje. Když se domem line vůně čerstvého pečiva, když zakrojíte do křupavé kůrky pecnu chleba, když si namažete krásně měkký krajíc máslem... Dobrý chléb dokáže probudit emoce.
Na českém stole nemůže chybět typicky český chléb Šumava. Pokud s pečením chleba teprve začínáte, vsaďte na nejjednodušší recept na chléb bez hnětení, který se vždy povede. Můžete otestovat i jeho zdravější variantu – celozrnný chléb bez hnětení, který se peče v chlebíčkové formě. Za nejzdravější verzi chleba se považuje semínkový chléb, který je plný vlákniny a je také bez lepku. Máme pro vás i geniální recept na nejnadýchanější toustový chleba, který budete péct zas a znova.