Suroviny
Postup přípravy
- Nejprve nastrouhejte najemno cuketu. Pokud je mladá, tak i se slupkou. Osolte a nechte cca 20 minut vykapávat tekutinu do mističky. Tu uchovejte.
- Do druhé misky nastrouhejte nahrubo chladné máslo, přisypejte mouku, prášek do pečiva, osolte a přidejte vykapanou cuketu (ne úplně vyždímanou) a prolisovaný česnek.
- Vše dobře a rychle zpracujete v nelepivé těsto. Pokud by bylo potřeba, můžete dolít trochu tekutiny z cukety. Těsto zformujte do bochánku, přikryjte potravinovou fólií a vložte na 30 minut do lednice.
- Troubu předehřejeme na 220 °C. Vyndejte těsto z lednice, znovu rychle propracujte a na pomoučené desce vyválejte na placku silnou cca 3mm. Nakrájejte na pásky nebo můžete vykrájet i jiné tvary a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte semínky a vložte do trouby na cca 10–15 minut. Pečte dozlatova.
- Kdyby se vám nechtělo jednotlivé pásky přenášet na plech s papírem, vyválejte placku rovnou na papíru, potřete ji vejcem, posypejte semínky a po krátkém zapečení ji teprve nakrájejte.