Suroviny
- hladká mouka 1 kg
- droždí (na 1 kg mouky) 1 pytlíček nebo 1 kostka droždí
- voda 600 ml
- olivový olej 6 lžic
- cukr 1 lžička
- tymián (sušený nebo čerstvý) 1/2 balení/1 hrst
- sůl 3 lžičky
Postup přípravy
- Do velké, opravdu velké mísy nasypte všechny ingredience a buď zapojte robota, své ruce a nebo manžela, tak to dělám já. A hněťte. Maminka mi vždy říkávala, že těsto je hotové, když se v něm tvoří nepravidelné bublinky.
- Poté vezměte druhou mísu a nalijte do ní vařící vodu. Mísu s těstem postavte na ni, přikryjte utěrkou a nechte kynout.
- Když je těsto vykynuté, posypte vál hladkou moukou a část těsta na něj položte. Poté válečkem vyválejte placku cca 1 cm tlustou a pokrájejte na cca 1 centimetrové proužky.
- Přendejte na plech, potřete vlažnou vodou, posypte lehce solí, nechte ještě chvilku vykynout a vložte do trouby na nejprve 140 °C. Po 10 minutách na 160 °C.
- Pečte celkem 30 minut, ale hlídejte, tyčinky musí být krásně zlatavé.
Tyčinky s olivovým olejem 2 Zdroj: Smoothcooking.cz
Tyčinky s olivovým olejem 3 Zdroj: Smoothcooking.cz